Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2012. 11:19:00
WTF?!

Što se stvarno nalazi u hrenovkama

Omiljena brza hrana zapravo je puna raznoraznih čudesa koja ne bismo očekivali, a učinak na zdravlje je prilično loš

Hrenovka je sve samo ne ono što piše na omotu
Hrenovka je sve samo ne ono što piše na omotu (Arhiva)

Tko još nije kupio vrući hot dog na nekom štandu i slasno ga pojeo? Ili klincima složio brzi ručak ili večeru zbog nedostatka vremena? Takvih je malo, a hrenovke su se kroz godine uvukle u prehranu kao jedno od najbržih jela.

No, Daily Mail je odlučio saznati što se točno nalazi u njima, jer ono što piše na deklaracijama izuzetno malim slovima nije baš jednostavno pročitati i shvatiti. E, pa evo sastojaka koje definitivno ne bismo očekivali ...

Znači, glavni sastojak je svinjsko meso najniže kvalitete, uz otpatke u proizvodnji šunke i špeka, te pileće ili pureće iznutrice. To se meso prvo dobro natapa u vodi, gura kroz rešetke i ispire, te se pune ovojnice. U mješavinu se dodaje gomila dodataka s prefiksom E, koji daju i pojačavaju boju i okus, te služe da se ta cijela mješavina drži na okupu i ne raspada pri kuhanju.

U hrenovke ide dosta vode, dva posto soli te natrijev nitrat koji sprječava da se hrenovke pokvare, a istraživanja su pokazala da konzumacija samo jedne i pol hrenovke dnevno povećava šansu za dobivanje raka za čak 205.

Uz to dolaze i, navodno neškodljivi, kalijevi i kalcijevi trifosfati, polifosfati i natrijev askorbat i ekstrakt paprike. Problematičan je i E120, karmin, boja koja se nalazi u ruževima za usne i jogurtima koji može izazvati anafilaktički šok.

Stoga, prije nego što klincima skuhate hrenovke ... promislite dvaput.

20.07.2012. 11:19:00
http://metro-portal.hr/sto-se-stvarno-nalazi-u-hrenovkama/72731/