« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Što se ne radi prije spavanja

Uhvatiti dobar san važno je za dobro raspoloženje, energiju i općenito za zdravlje. Evo nekoliko savjeta o tome što nije dobro činiti prije odlaska na počinak

Kako bolje zaspati
Kako bolje zaspati (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

savjeti prije spavanja

Koristiti e-čitač ili smartphone - više studija sugerira da korištenje tableta i pametnih telefona pa čak i gledanje TV-a može utjecati na teškoće pri snivanju. 

Jesti čokoladu - još jedan podmukli izvor kofeina je čokolada, posebno tamna čokolada koja sadrži visoki udio kakaa. 

Jesti začinjenu i masnu hranu - veliki obroci prije odlaska u krevet nisu dobri jer se osjećate zapunjeni hranom, a ako ste konzumirali začinjenu ili masnu hranu, taj neugodni osjećaj bit će još izraženiji.

Piti alkohol - Alkohol vas može prevariti jer opušta, no da bi tijelo preradilo alkohol, REM faza u kojoj san najviše obnavlja mozak je reducirana.

Piti kavu, čak i bezkofeinsku - šalica kave sadrži između 80 i 120 miligrama kofeina. Čak i konzumacija kofeina nakon ručka može poremetiti san.

Piti vodu - Vrlo je važno hidratizirati se, ali ne pretjerano i prije spavanja.

Pušenje - Nije novost koliko je pušenje općenito štetno za zdravlje pa, iako vas ono opušta, nije dobro konzumirati nikotin prije spavanja. 

Uzimati neke lijekove - koristite li svakodnevno lijekove, to također može utjecati na probleme sa snom. Pitajte liječnika kad je najbolje koristiti te lijekove kako ne bi utjecali na usnivanje.

13.08.2015. 18:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh