« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 mjesec
USKRS

Što se jede za Uskrs diljem Hrvatske?

Iako postoje neka jela koja će se uglavnom naći na svakom stolu, tu su i neka jela koja su tipična za različite krajeve Hrvatske, od Zagorja do Dalmacije

E daa... ;)
E daa... ;) (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

Uskrs

Uskrs je pred nama i naravno da ne može proći bez bogate blagdanske trpeze, a iako postoje neka jela koja će se uglavnom naći na svakom stolu, tu su i neka jela koja su tipična za različite krajeve Hrvatske, od Zagorja do Dalmacije.

Dalmacija - najpoznatije uskrsno jelo koje se u ovom kraju priprema je slatki kruh ili pinca, a Uskrs tu ne može proći ni bez mlade janjetine, mladog luka i crnog vina. U Dalmaciji nekada nije bilo uobičajeno pripremati šunku, no danas se ovdje na stolu može naći i šunka u kruhu.

Istra - na Veliki petak u Istri se jedu bakalar na bijelo i maneštra od slanutka, a za uskrsni doručak na stolu se nađu blagoslovljena jaja, luk, pinca i pršut. Za uskrsni ručak jede se kiseli kupus s mesom i fuži, a osim pince, koja se ukrašava križem urezanim na gornju površinu, od slatkog tijesta rade se i šišarice ili jajarice, pletenice s jajem koje se uglavnom daruju djeci.

Slavonija - i u ovom dijelu Hrvatske jelo se nosi na blagoslov, a u košaricu idu uobičajene namirnice - šunka, jaja, luk, kruh i kolači. Za Uskrs se ovdje jedu pogača, šunka, kulen, slanina, jaja, kobasice, mladi luk, hren i svježi sir, kao i francuska salata. Za ručak se obično pravi kokošja juha, svinjsko pečenje i razne starinske torte.

Zagorje - tradicionalni uskrsni doručak u ovom kraju uključuje šunku, bilo kuhanu ili u kruhu, jaja, hren, rotkvice, mladi luk i francusku salatu. Prave se i štrukli i gibanica, a za Uskrs se peče i vrtanj - tradicionalni kruh koji se mijesi s neprocijeđenom vodom u kojoj se kuhala šunka. Za uskrsni ručak na stolu se najčešće nađu purica ili pile s mlincima.

A što vi jedete?

30.03.2024. 08:50:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.03.2024. 09:01
    fritule i pinca sunka bakalar tradicija tu na jugu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh