« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Što se događa kad preskočite obrok?

Svatko nas je barem jednom preskočio neki obrok, najčešće doručak jer nije bilo vremena... no, kad preskočite ručak, stvari se mijenjaju...

Jedan ste preskočili... ali onda... ;)
Jedan ste preskočili... ali onda... ;) (Arhiva)
Više o

glad

,

Ručak

,

preskakanje obroka

Ako ste ikada preskočili obrok, a to se događa čak i onima koji vode računa da uvijek doručkuju, ručaju i večeraju, vjerojatno ste se zapitali što bi se dogodilo s vašim organizmom ako bi vam to postalo navika.  Evo koji su kratkoročni učinci na vaše tijelo kada preskočite obroke...

Osjećaj velike gladi i prejedanje - kada ne jedete dovoljno često, možete se osjećati potpuno preplavljenim potrebom da nešto pojedete. Teško je razmišljati o bilo čemu drugom osim o hrani kada vaše tijelo nema dovoljno energije. Ovaj osjećaj također nije dobar za produktivnost na poslu, druženja s prijateljima i opće zadovoljstvo u životu. Ako ostanete bez hrane duže vrijeme, vaše preferencije u hrani se također mijenjaju kada postanete vrlo gladni. Gladni ljudi često imaju tendenciju da jedu ugljikohidrate i slatkiše jer im to podiže razinu šećera u krvi i brzo popravlja trenutno raspoloženje. Problem je u tome što ovo traje samo kratko vrijeme osim ako u ishranu ne dodate masti, proteine ili vlakna pored ugljikohidrata, da biste ublažili porast glukoze. 

Poteškoće u koncentraciji - nedostatak hrane se ogleda i u fizičkoj aktivnosti i vježbanju. Kada vježbate, teško vam je koncentrirati se na ovu aktivnost ako ste gladni. Također, ako ne jedete kako treba prije treninga, imat ćete manje koristi od vježbanja nego što biste imali inače. Isto važi i ako ne dobijete odgovarajući obrok nakon treninga, jer vaše tijelo ne može obnoviti razine glikogena (za koji su potrebni ugljikohidrati) i mišića (koji zahtijevaju proteine).

Smanjuje se razina šećera u krvi i energije u tijelu - redovni obroci tijekom dana sprječavaju pad energije u istom razdoblju i održavaju vas budnim i fokusiranim. Ako preskočite obroke, vašem tijelu počinju nedostajati trenutne zalihe glukoze, glavnog goriva za mozak. Nizak šećer u krvi može iscrpiti vašu energiju, čineći da se osjećate usporeno i slabo. Nedostatak glukoze također može otežati koncentraciju. Drugi simptomi niskog šećera u krvi mogu biti drhtanje, znojenje i razdražljivost.

Dakle, da sumiramo - ako ste fizički veoma aktivni, ni u kojem slučaju nije pametno preskakati previše obroka. Stručnjaci u biti svima preporučuju da jedu bar na svakih nekoliko sati tijekom dana.

21.11.2022. 12:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh