« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KONAČNA PROCJENA

Srbija: Nikoliću 73, Tadiću 68, a Dačiću 45 mandata

Na predsjedničkim je izborima Boris Tadić osvojio je 24,81 posto glasova, a s 24,71 posto slijedi kandidat oporbene Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić

Fotografija vijesti
Više o

Boris Tadić

,

Tomislav Nikolić

,

izbori u Srbiji

Srbijanski Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) objavio je kako konačna procjena rezultata izbora u Srbiji daje Srpskoj naprednoj stranci Tomislava Nikolića 73 mandata, a koaliciji Demokratske stranke okupljene oko Borisa Tadića 68 mandata u parlamentu, prenosi Hina.

Po konačnoj procjeni, koja ne uključuje glasove s glasačkih mjesta na Kosovu, a koju je u Tanjugovom pres centru objavio programski ravnatelj CeSID-a Marko Blagojević, s 45 osvojena mandata slijedi koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića.

Po 20 mandata su, po riječima Blagojevića, osvojili Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i koalicija ''Preokret'' okupljena oko Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića.

Slijede manjinska lista Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora sa pet osvojenih mandata, te sa po jednim osvojenim mandatom manjinske liste ''Nijedan od ponuđenih odgovora'', ''Sve zajedno'' i ''Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr. Sulejman Ugljanin''.

Blagojević je rekao kako konačna procjena ne uključuje glasove s Kosova, jer je prebrojavanje tih glasova u južnosrbijanskim mjestima Raškoj i Vranju počelo tek oko tri sata ujutro, ali da je raspored glasova između stranaka takav da, kakvi god bili rezultati glasovanja na Kosovu, oni neće bitno utjecati na raspored snaga u novom sazivu srbijanskog parlamenta. Dodao je kako, bez obzira na opredijeljenost birača s Kosova, Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja i desničarska lista ''Dveri'', koje su blizu izbornog praga od pet posto za ulazak u parlament, ne mogu čak ni uz pomoć glasova s Kosova prijeći pet posto te da je, po procjeni CeSID-a, izvjesno da ove dvije stranke ne ulaze u parlament.

U nedjelju su u Srbiji, uz parlamentarne, održani predsjednički, pokrajinski i lokalni izbori.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji, po podacima srbijanske Republičke izborne komisije (RIK) s 25,98 posto obrađenih glasačkih mjesta, kandidat koalicije oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Boris Tadić osvojio je 24,81 posto glasova, a s 24,71 posto slijedi kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić.

Njih dvojica će se najvjerojatnije suočiti u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. svibnja.

Na parlamentarnim izborima 2008. koalicija oko Socijalističke stranke Ivice Dačića osvojila je 20 mandata, dok je na ovima zabilježila dvostruko bolji rezultat osvojivši 45 mandata i u prvim ocjenama smatra se najvećim dobitnikom srbijanskih izbora. Za razliku od njih najveći gubitnici izbora mogli bi biti radikali, koji po svim procjenama neće ući u parlament.

07.05.2012. 12:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh