« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
MRŠAVLJENJE

Što raditi kad želite ravni trbuh

Ako želite malo ravniji trbuh i imate problema s postizanjem tog cilja, dva su moguća krivca koja vas ometaju u toj odluci: loša prehrana i nadutost

Može se, vjerujte nam...
Može se, vjerujte nam... (Arhiva)
Više o

mršavljenje

Bez obzira na to pokušavate li smršaviti oko središnjeg dijela trbuha ili se jednostavno osjećate kao da ne možete postići ravan trbuh zbog nadutosti, ovih šest prehrambenih navika možda vas sprječava u postizanju vaših ciljeva, tvrde dijetetičari.

Konzumirate previše alkohola - konzumiranje previše alkohola može pridonijeti višku trbušne masnoće, što bi vas moglo spriječiti u postizanju ravnog trbuhu kakav stvarno želite. Pretjerani unos alkohola povezan je s debljanjem i većim strukom jer alkohol sadrži prazne kalorije, kaže Pankonin. "Također je važno uzeti u obzir hranu koja se često spaja s alkoholom poput pržene ili slane hrane, što često može dovesti do nadutosti", rekla je.

Ne jedete dovoljno proteina - ako škrtarite na proteinima, to bi moglo uzrokovati nadutost i biti štetno za postizanje ravnijeg trbuha. "Proteini pomažu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu", kaže Pankonin. "Ako konzumirate previše jednostavnih ugljikohidrata, a premalo proteina, to može uzrokovati zadržavanje tekućine i nadutost." Klinika Mayo napominje da je preporučeni unos u prehrani za sprječavanje nedostatka proteina za prosječnu odraslu osobu koja sjedi 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine.

Ne jedete dovoljno vlakana - ako ne jedete dovoljno vlakana svaki dan, to može uzrokovati nadutost želuca. "Nedostatak vlakana u prehrani može dovesti do zatvora ili drugih probavnih problema", kaže Pankonin. "Vlakna mogu poboljšati pokretljivost crijeva, olakšavajući odlazak na zahod i stoga smanjujući nadutost." Ako niste sigurni da jedete dovoljno vlakana dnevno, Klinika Mayo sugerira da bi žene trebale jesti 21-25 grama vlakana dnevno, a muškarci bi trebali ciljati na 30-38 grama.

Pijenje na slamku - pijenje na slamku može dovesti do ozbiljne nadutosti. Dakle, ako želite ravan trbuh, razmislite o odbacivanju slamke sljedeći put kada budete pijuckali piće. "Svaki put kad usisate piće kroz slamku, kao da pušete zrak u balon, pumpate zrak u svoja crijeva", kaže Taub-Dix. "Ovaj proces postaje još gori kada pijete gazirana pića. Bilo bi bolje da čašu ili bocu prinesete usnama i polako pijuckate."

Pijenje previše gaziranih pića - nažalost, zbog vaše navike na gazirana pića možda ćete biti i super napuhnuti. "Gazirana pića doslovno dodaju mjehuriće u vaša crijeva, što može uzrokovati osjećaj da vam se područje trbuha širi", kaže Taub-Dix. "Iako bi određena gazirana pića mogla biti zdrava, poput gazirane vode, ako ste osjetljivi i redovito osjećate nadutost, možda je za vas najbolja opcija negazirana voda", rekla je stručnjakinja.

Žvačete žvakače bez šećera - iako možete žvakati žvakaću gumu kako biste odagnali žudnju za hranom ili se spriječili od pretjeranog grickanja, to također može povećati nadutost želuca. "Zrak se nakuplja u želucu kada žvačete žvakaću gumu, što može dovesti do nadutosti i nelagode", objašnjava Taub-Dix. "Žvakaće gume bez šećera često se proizvode sa šećernim alkoholima koji zapravo mogu izazvati nadutost, gastrointestinalnu nelagodu, a u nekim slučajevima i proljev."

21.10.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh