« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
MA DA?

Što rade mladi Hrvati? Bolje vam je da ne znate...

Svaki četvrti ispitanik ima značajne simptome anksioznosti i stresa, a u razredu od 24 učenika, barem jedan izvještava o pokušaju samoubojstva

Rezultati su katastrofalni
Rezultati su katastrofalni (Arhiva)
Više o

mladi

,

rizično ponašanje

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu predstavio je u petak rezultate opsežnog istraživanja koji su dobri pokazatelji što se zbiva s mladima, a podaci s područja mentalnog zdravlja pokazuju da je stanje alarmantno.

U skupini od 30 srednjoškolaca dvoje koristi marihuanu jednom tjedno ili češće, a svaki treći pije jednom tjedno ili češće, neki su od osnovnih podataka koji ukazuju da češće korištenje alkohola i marihune prate lošiji indikatori mentalnog zdravlja, kazala je voditeljica projekta Miranda Novak.

Svaki četvrti ispitanik ima značajne simptome anksioznosti i stresa, a u razredu od 24 učenika, barem jedan izvještava o pokušaju samoubojstva, kazala je i ocijenila stanje alarmantanim.

Rezultati pokazuju da je čak 39 posto mladih jednom ili češće u posljednjih mjesec dana vidjelo vršnjačko zlostavljanje, a 18 posto da su i sami doživjeli nasilje.

U pogledu sredstava ovisnosti, 70 posto ih je konzumiralo alkohol u zadnjih 30 dana, mladići češće od djevojaka. Marihuanu je 14,7 posto njih koristilo barem jednom u zadnjih 30 dana, a koriste i druga sredstava ovisnosti.

Petina ih je odlazila u sportske kladionice u zadnja 3 mjeseca, a 12,4 posto igralo loto.

Oko 40 posto sudionika je u partnerskoj vezi, od koji 11,6 posto navodi iskustvo fizičkog nasilja, koje češće prijavljuju mladići od djevojaka.

U pogledu rizičnog seksualnog ponašanja, 23 posto mladih imalo je iskustvo oralnog spolnog odnosa, od kojih oko 20 posto prije 14. godine života. Blizu četvrtine je imalo spolni odnos, a desetina od njih prije 14. godine života.

Glede mentalnog zdravlja, vidljiva je visoka razina internaliziranih problema adolescenata. Tužno i bezvoljno tijekom zadnja dva tjedna osjećalo se od 28 posto mladih.

Oko 15 posto mladih barem jednom u životu ozbiljno je razmišljalo o počinjenju samoubojstva, 9 posto je izradilo plan samoubojstva, a njih 4,4 posto izvještava da su pokušali počiniti samoubojstvo.

Blizu trećine ispitanih govori o ozbiljnim simptomima anksioznosti i njih oko petine da ima ozbiljne znakove depresivne simptomatologije i stresa

I vi onda recite - na mladima svijet ostaje... ovo smo napravili mi, svojom nebrigom i svakodnevnom potjerom za novcem i materijalnim dobrima...

14.12.2019. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh