« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SIMPOZIJ

Što preostaje od kulture?

Povratak ideologija i uspon novoga malograđanstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Hrvatsko društvo pisaca

,

KIC

,

Što preostaje od kulture?

,

YES.Zagreb

,

Tvrđa

U povodu 10. godišnjice časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti "Tvrđa" danas je u Zagrebu počeo dvodnevni međunarodni interdisciplinarni simpozij "Što preostaje od kulture? Povratak ideologija i uspon novoga malograđanstva".

Na simpoziju, kojeg organiziraju Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i kulturna manifestacija "YES.Zagreb" u KIC-u će sudjelovati dvadesetak filozofa, sociologa, teologa, teoretičara umjetnosti.

Humanistička koncepcija kulture, koja u svojim temeljima ima vrijednost i pokušava usavršiti čovjeka kako bi izašao iz vlastitog uskog horizonta, danas je u krizi, iscrpljena je i bori se za opstanak, rekao je filozof Žarko Paić u ime organizatora.

Po njegovim riječima, simpozij je plod tematskih blokova objavljivanih u časopisu "Tvrđa", koji kritički promišlja globalnu suvremenost i želi biti javno glasilo koje pokreće važna pitanja.

Predsjednik Organizacijskog odbora Velimir Visković ocijenio je kako se časopis "Tvrđa" izdvaja od ostalih jer se bavi najnovijim intelektualnim i teorijskim strujanjima u svijetu, promiče nove ideje i sezibilitete, a otvoren je i za suradnju s inozemnim autorima.

Najavljen je dolazak Douglasa Kellnera, jedan od vodećih svjetskih teoretičara postmoderne, medija i kritičke teorije sa Sveučilišta u Los Angelesu, koji će sutra održati predavanje o ideologiji i spektaklu na zadnjim američkim predsjedničkim izborima.

Na simpoziju će sudjelovati još stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, među ostalima Vjeran Katunarić, Leonida Kovač, Dean Komel, Ugo Vlaisavljević, Taja Kramberger, Marijan Krivak, Nikola Petković, Boris Gunjević, Mate Kapović, Andrej Nikolaidis, Srećko Horvat.

Predstavit će se časopis "Tvrđa" te zbornik "Vizualna konstrukcija kulture". (hina/metro-portal)

19.11.2009. 13:33:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh