« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Što prekid veze radi mozgu?

Nakon što ljubav pukne, ne možemo se priviknuti na novonastalu situaciju, već i dalje očekujemo ugodne podražaje koje nam je davao osjećaj ljubavi i vezanosti

Prekid radi probleme u mozgu
Prekid radi probleme u mozgu (Shutterstock)
Više o

mozak

,

prekid veze

,

veza

,

sjećanja

,

bivši partner

Prekid veze često natjera ljude da se počnu ponašati neracionalno i glupo, što prilično živcira vaše bližnje, ali ne možete si pomoći - radi se o sukobu unutar živčanog sustava u mozgu, tvrde znanstvenici. 

To je nešto kao proces odljubljivanja, a evo kako taj fenomen objašnjavaju znanstvenici. Važno je da li ste sa svojim bivšim proveli šest mjeseci, četiri godine ili više, jer prekid neprestano vraća vaš mozak unatrag i opsesivno se fokusira na bivšu vezu.

Sve što vas podsjeća na tu osobu, fotografije mjesta koje ste zajedno posjetili, slučajno prizvane uspomene, sve to postaju svojevrsni okidači koji aktiviraju neurone u posebnom dijelu mozga.

Da postoje dijelovi mozga koji se aktiviraju kada su sudionicima istraživanja pokazane fotografije njihovih bivših utvrdili su znanstvenici uz pomoć skeniranja MRI-jem. Riječ je o istim strukturama koje odgovaraju na podržaje izazvane korištenjem nikotina ili droga poput kokaina, a što ukazuje da je riječ o nekoj vrsti ovisnosti.

Međutim, nakon što ljubav pukne, ne možemo se priviknuti na novonastalu situaciju, već i dalje očekujemo ugodne podražaje koje nam je davao osjećaj ljubavi i vezanosti. No, kako ih više ne dobivamo, suočavanje s novonastalom situacijom izaziva potrebu da činimo nerazumne stvari. Tako, na primjer, krećemo u lude provode, pijani nazivamo svoju bivšu ili bivšeg ili se pak upustimo u jednonoćnu avanturu.

Znanstvenica Lucy Brown s Einstein Collegea of Medicine koja je proučavala kako prekid veze utječe na naš mozak, objašnjava kako ljubavni krah doživljavamo mnogo snažnije nego druge vrste socijalnog odbacivanja. U ekstremnijim slučajevima stres može utjecati na naš živčani sustav tako da zapadnemo u stanje koje se naziva 'sindrom slomljenog srca', a koje ponekad može dovesti i do smrti. Ipak, takvi su slučajevi rijetki.

Na kraju, ostaje pitanje kako onda najlakše preboljeti ljubavni gubitak. Ukratko, objašnava Brown, naš mozak je u stanju regulirati naše emocije, spriječiti nas da činimo gluposti nakon prekida i pomoći nam da se vratimo životu. No, postoji caka, treba proći određeni vremenski period da bismo prekid preboljeli i vratili se u normalu.

Ukratko, ljubavna patnja je neizbježna, a o nama ovisi koliko će joj biti rok trajanja

31.07.2015. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh