« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana
STVARNO?

Što pojačava ljutnju?

Psiholozi su otkrili što pojačava ljutnju, ne kao posljedicu negativnih emocija, nego što direktno utječe na pojavu ljutnje

Otkud do dolazi?
Otkud do dolazi? (Arhiva)
Više o

ljutnja

Ranija istraživanja pokazala su da manjak sna izaziva negativne emocije, kao što su anksioznost i tuga te smanjuje razinu pozitvnih emocija kao što su sreća i entuzijazam.

Znanstvenici sa Sveučilišta Iowa nedavno su otišli korak dalje i otkrili da neispavanost pojačava ljutnju, ne kao posljedicu negativnih emocija, nego direktno utječe na pojavu ljutnje. Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Experimental Psychology.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jednoj je rečeno da zadrži uobičajenu rutinu spavanja, dok su ispitanicima u drugoj skupini ukinuli dva sata noćnog sna.

Prva skupina spavala je u prosjeku sedam sati, a  druga četiri do pet sati. Potom su tijekom dana bili izloženi buci, a znanstvenici su pratili njihovo ponašanje.

"Općenito, razina ljutnje je bila viša kod osoba kojima je san bio skraćen za dva sata", kazao je voditelj studije, psiholog  Zlatan Križan.

"Mijenjali smo intenzitet buke tijekom zadatka i kao što smo i očekivali, ljudi su prijavljivali više ljutnje i bijesa što je buka bila neugodnija, a nakon što im je san bio ograničen, bije si ljutnja su bili još jači. Bez obzira na količinu buke", objašnjava Križan.

11.08.2020. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  11.08.2020. 12:21
  oni koji malo spavaju su živčani ljudi....................
 2. avatar
  Cranberry
  14.08.2020. 06:52
  Pusa ljube misliš na mene?
 3. avatar
  armando
  14.08.2020. 10:07
  hahasha nasmijalas i me ne na tebe ljube hahaha pusaaaaaa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh