« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
ZNATE LI?

Što o zdravlju govori boja noktiju?

Nokti mogu jasno ukazivati na probleme u vašem organizmu, stoga svakako obratite pažnju na izgled i promjene koje vidite

Dobro ih pogledajte!
Dobro ih pogledajte! (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

nokti

,

boja

Nokti se u zadnje vrijeme shvaćaju vrlo ozbiljno - uređuju se znatno više nego prije, no kad skinete sve te umjetne dodatke, lakove i slično, ostaju samo oni... a dovoljan je i jedan pogled na njih da vidite u kakvom ste zapravo stanju.

Naime, nokti mogu jasno ukazivati na probleme u vašem organizmu, stoga svakako obratite pažnju na izgled i promjene koje vidite.

Bijeli - mogu upućivati na probleme s jetrom, kao što je hepatitis.

Blijedi - mogu upućivati na zdravstvene probleme poput anemije, bolesti srca i jetre.

Horizontalne pruge - najčešće znače da je došlo do neke specifične traume ili stresa.

Jako tanki - ako se uz to listaju mogu biti znak nedostatka željeza.

Okomite pruge - mogu se javiti s godinama i znak su da se korijen nokta isušuje. Stanje možete popraviti nanošenjem hranjive kreme za nokte.

Plavi - upućuju na lošu cirkulaciju i nedostatak kisika u krvi. Mogu biti znak problema s plućima ili srcem pa svakako posjetite liječnika.

Rupice po noktima - ukazuju na psorijazu. Rupice su relativno bezopasne, ali mogu upućivati i na opsežniju psorijazu kože.

Tamni - mogu biti pokazatelj nekoliko stvari, od onih bezopasnih do jako ozbiljnih. Tamni nokti mogu biti prirodna promjena u pigmentaciji. Također može se raditi o ozljedi i hematomu, ali može upućivati i na melanom. Ako niste sigurni gdje i kako ste se ozlijedili te zašto je došlo do ovakve promjene na noktu savjetujemo vam da odmah posjetite liječnika.

Žuti - mogu biti znak gljivične infekcije ili dijabetesa.

Stoga, pogledajte dobro svoje nokte...

12.01.2019. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh