« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
MYTHBUSTERS

9 mitova o vježbanju

Evo nekoliko mitova o vježbanju koje odmah morate zaboraviti kako bi vaš trud bio stvarno nagrađen

Ne dajte se zbuniti
Ne dajte se zbuniti (Shutterstock)
Više o

vježbanje

,

mitovi

,

zablude

Vježbanje je postalo nužda u ovo ludo i užurbano, no istovremeno sjedilačko vrijeme, ali kao i sve ostalo važno u životu okruženo je gomilom mitova zbog kojih se nerijetko osjećamo frustirano - radimo kao psi, a rezultati su nikakvi.

E, kako se to ne bi i vama dogodilo, evo nekoliko mitova o vježbanju koje odmah morate zaboraviti kako bi vaš trud bio stvarno nagrađen.

Dizanje utega i težina pretvara masnoću u mišiće - treniranje s težinama, zapravo, pomaže izgradnji mišića, ali ne na način da ih pretvara iz masnoća. Ono što pomaže reduciranju nezdravog tkiva je zdrava i uravnotežena prehrana (povrće, proteini, zdrave masnoće, cjelovite žitarice). 

Dovoljno je vježbati jednom ili dvaput tjedno - ipak je taj broj nedovoljan kako bi pokazao određene rezultate. Minimalni broj odlaska u teretanu bi trebao biti tri puta na tjedan, iako je za najbolje rezultate svakodnevna aktivnost jedino rješenje. 

Sportska pića su najbolja za hidrataciju nakon treninga - većina ih je sastavljena od šećera i vode, stoga stručnjaci preporučaju vodu sa proteinskim snackovima. 

Trbušnjaci stvaraju mišićav trbuh - trbušnjaci jačaju mišiće trbuha, ali se ti mišići neće vidjeti dokle se god na trbuhu nalazi masno tkivo koje se ovom vježbom ne skida. 

Trčanje maratona je idealno za dolazak u formu - dovoljno je izdvojiti od pet do deset minuta na dan kako bi postigli zdrave i uspješne rezultate. Čak su neka istraživanja pokazala kako su kraće intenzivne aktivnosti bolje od onh duljih i konstantnih.  

Treba najmanje dva tjedna da se ispadne iz forme - ne, najčešće se proces "propadanja" mišića događa već nakon tjedan dana neaktivnosti. 

Treniranje s utezima je za muškarce - ovakav način treniranja nema nikakve veze sa spolom, već jača mišiće muškaraca i žena.

Vježbati treba ujutro - najbolje vrijeme je bilo koje vrijeme. Ako ste jutarnji tip, trenirajte ujutro. Ako ste veoma zaposleni tijekom dana, trenirajte u kasnijim satima. Nema nikakve razlike. 

Vježba je najbolji način gubitka kilograma - kada je riječ o gubitku kilograma, najbolji je lijek promjena u prehrani. Ipak ne stoji bezveze statistika: rezultat čine 20% trening i 80% prehrana. 

Pročitajte još jednom i dobro zapamtite...

12.01.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh