« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
dimenzije ličnosti

Što o vama govore fotografije na Facebooku?

Vaš izgled na fotografijama ostavlja snažan dojam i otkriva pojedinosti o vašem karakteru

(Getty Images)
Više o

fotografije facebook

,

fotografija

,

slike profila

,

karakteristike ličnost

,

osobnost

Sve one fotografije koje objavljujete na Facebooku mogu složiti potpunu i točnu sliku vaše osobnosti tvrdi jedna studija o prvom dojmu.

 „U svijetu u kojem dominiraju društveni mediji i gdje su osobne fotografije svuda prisutne, postaje sve važnije razumjeti načine na koje je naša osobnost predstavljena kroz naš izgled", kaže israživačica Laura Neumann sa Sveučilišta Sonoma State.

„Izgled prikazan u osobnim fotografijama ima važne implikacije za naš profesionalni i društveni život", kaže Neumann.

Imajući tu informaciju u posjedu, uvijek možete izmijeniti fotografije po vlastitom ukusu ili potrebi.

„Ako želite da vas potencijalni poslodavac ili udvarač vidi kao toplog i pristupačnog pojedinca ili pojedinku, trebali biste objavljivati fotografije na kojima se smiješite ili stojite u opuštenoj pozi", objašnjava Neumann.

Znanstvenici vrlo dobro znaju važnost izgleda za prvi dojam te da je taj inicijalni dojam vrlo teško promijeniti ili izbrisati, posebno ako je loš.

Prijašnje studije su pokazale da prvi pogled (pa tako i prvi dojam), recimo ne direktora neke tvrtke, može odati hoće li taj pojedinac biti uspješan ili ne.

No, do sada se vrlo malo znalo o tome na koji način ljudi ocjenjuju i prosuđuju osobnost preko izgleda te koji su to najvažniji tjelesni čimbenici.

U posljednjoj studiji, 12 promatrača je moralo gledati u fotografije čitavog tijela 123 studenta koje nikad prije nisu vidjeli ni sreli. Njih šestoro je gledalo studente u neutralnoj, a drugih šestoro u spontanoj, opuštenoj pozi.

Promatrači su morali ocijeniti fotografije na temelju deset varijabli:

Ekstrovertnost, savjesnost, ugodnost, emocionalna stabilnost, otvorenost (za nova iskustva), simpatičnost, samopoštovanje, usamljenost, religioznost te politička opredijeljenost.

Da bi provjerili točnost procjena, istraživači su usporedili ocjene promatrača sa podatcima koje su studenti iznijeli o sebi samima.

U kontroliranim ili neutralnim pozama promatrači su pogodili samo ekstrovertnost i samopoštovanje, dok su kod studenata u spontanim pozama svaki put pogodili gotovo sve; najteže je bilo odgonetnuti političku opredijeljenost.

Ekstrovertnost je bilo najlakše pročitati. Simpatičnost (karaktera, naravno) je pogađana otprilike u 55 posto slučajeva kod neutralnih, a 64 posto kod spontanih poza. Slično vrijedi i za ugodnost.

Osim znanstvenih implikacija, ova studija ima i praktičnu primjenu, tvrde istraživači. Ako želite da vas drugi vide kao ekstrovertnu ličnost, nastojte se smiješiti više, stojte u energičnoj ali spontanoj pozi, sredite se tako da vam izgled bude svjež, da izgledate zdravo - ali ako želite pokazati otvorenost za nova iskustva, bolje je da se odjenete u nekom posebnom, netipičnom stilu.
10.11.2009. 11:23:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh