« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NIJE ZA MALE OČI

Što ne smijete raditi pred djecom

Djeca s lakoćom usvajaju određene navike roditelja i okoline u kojoj odrastaju pa ih zato morate držati podalje od onoga što bi im moglo pokvariti tjelesni i mentalni razvoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

nasilje

,

odgoj

,

roditelji

,

laganje

Svaki roditelj zna da su djeca najbolji imitatori i često su sklona ponavljanju ponašanja i pokreta svojih mama i tata. Stoga je važno paziti na to što se govori, kako se djeluje i što se čini pred njima. Djeca s lakoćom usvajaju određene navike roditelja i okoline u kojoj odrastaju pa ih zato morate držati podalje od onoga što bi im moglo pokvariti tjelesni i mentalni razvoj u budućnosti. Koji su to zabranjene stavke?

Svađa i tučnjava. Bez obzira na uzroke, svađanje i nasilje u obitelji ne bi smjeli imati mjesta. Djeca kad vide oca kako tuče majku imat će strašne psihičke ožiljke a vrlo je vjerojatno da će se i sama slično ponašati kad odrastu. Djeca koja svjedoče takvom ponašanju postaju agresivna, tjeskobna, često i pretjerano povučena. To kako roditelji rješavaju probleme u vezi odrazit će se na to kako će ih rješavati i sama djeca kad budu u istoj životnoj fazi.

„Romantično opuštanje". Važno je povući jasnu crtu između seksualno nabijenog i normalno privrženog ponašanja. Prvo šteti, a drugo donosi korist. Određene geste kao što su grljenje, držanje za ruke, naslanjanje na rame partnera pokazatelji su da roditelji imaju zdravu vezu. No, demonstracija seksualnog uzbuđenja u dječjem umu izgleda kao zlostavljanje. Šteta po dječji um može biti ogromna.

Psovanje/proklinjanje. Psovke nisu uvijek lake za izbjeći, naročito kad ih ljudi svakodnevno koriste u svojem govoru i ne pridaju im veliku važnost. Ali one nisu društveno prihvatljive. Stoga, ako ih djeca redovito slušaju, dobit će krivi dojam o izražavanju u javnosti.

Gledanje nasilnih i eksplicitnih programa. Ako želite gledati filmove sa spomenutim sadržajima, bolje je da djeca nisu oko vas. Ona su premlada da bi shvatila što se zbiva te da bi podnijela necenzurirane scene koje mogu naštetiti njihovom mentalnom razvoju. Propušteno vrijeme kompenzirajte odlaskom s djecom u zoološki vrt, muzej ili park. Današnja su djeca odmalena izložena televiziji i internetu pa je od iznimne važnosti da redovito kontrolirate kakvom sadržaju su izložena. Brojni su slučajevi u kojima su se djeca ozbiljno ozljeđivala pa čak i ginula pokušavajući izvesti viđeno na televiziji i internetu. Rizik od povećane agresivnosti kod djece nakon gledanja nasiljem nabijenih filmova sasvim je realan. Vulgarne scene pak mogu zbuniti djecu. Važno je da ih držite podalje od toga bar dok ne budu sposobna sama razlučiti što je ispravno, a što nije.

Alkohol i duhan. Ako roditelj/i konzumiraju alkohol u pretjeranim količinama vrlo je izgledno da će ih djeca kopirati. Isto vrijedi i za cigarete. Ako to rade pred djecom, roditelji gube moralne temelje za zabranjivanje takvoga ponašanja. Osim toga, pasivno pušenje je iznimno štetno, a sigurno nitko ne želi loše svojoj djeci.  Nemoguće je biti uzoran model ako nema dosljednosti. Ako je roditeljima nemoguće prekinuti s cigaretama i alkoholom, bilo bi dobro da ih ne konzumiraju barem pred djecom.

Laži. Roditelji često lažu i traže razne izgovore kad žele odgoditi sastanke, izbjeći posjet rodbine i tako dalje. U redu, te sitne laži ne štete nikome. Ali ako lažete pred djecom šaljete poruku da su laži prihvatljive u rješavanju određenih situacija. No problem je što djeca nisu sposobna razlikovati ozbiljne od sitnih laži. Usto, roditelji su skloni laganju kako bi izbjegli sukobe, dječje suze i objašnjenja. Ali djeca se uzdaju u roditelje da će im objasniti stvari onakvima kakve jesu pa nije poželjno da im se serviraju laži.


23.03.2010. 20:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh