« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POVIJEST SE PONAVLJA

I dinosauri su zavladali pomoću katastrofe

Dinosauri su zavladali svijetom nakon masovnog izumiranja, sličnog onom koje je i njih same izbrisalo te omogućilo vladavinu sisavaca, navodi novo istraživanje

(Getty Images)
Više o

klimatske promjene

,

katastrofa

,

dinosauri

,

crurotarsansi

Povijest se ponavlja nakon što je velika klimatska promjena završila 200 milijuna godina dugu vladavinu ˝strašnih guštera˝, sugeriraju dokazi. Pretpostavlja se kako je masivni udar asteroida uništio dinosaure, dajući šansu sisavcima da se razmnožavaju.

No i sami dinosauri iskoristili su raniju katastrofu kako bi postali dominantne životinje na Zemlji. Prije nego što su došli na svoje, planetom su vladala oklopljena bića nalik krokodilima poznata pod imenom crurotarsansi.

U to vrijeme postojao je jedan super-kontinent pod imenom Pangea, a Atlantskog oceana nije bilo. I zatim, prije 200 milijuna godina, Pangea se počela razdvajati pod utjecajem jakih sila u Zemljinoj kori. Tektonske ploče koje podržavaju današnju Sjevernu Ameriku i Afriku razdvojile su se, stvarajući prostor za Atlantski ocean. U isto vrijeme ovi procesi potaknuli su jake vulkanske erupcije.

Bujice lave preplavile su više od 5 milijuna kvadratnih kilometara Zemljine površine, područje koje je jednako površini SAD-a. Vulkanska aktivnost dovela je do povećanih emisija ugljičnog dioksida i ostalih plinova koji su uništili polovicu biljnih vrsta na Zemlji.

Crurotarsansi su se najtecali s ranim dinosaurima, koji su tada bili ograničeni veličinom, no ipak su postali najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom. Dr. Jessica Whiteside koja je vodila istraživanje objašnjava: ˝Mnogi su čuli kako su dinosauri izumrli, no pitanje kako su zavladali planetom mnogo je uzbudljivije. Morali su imati veliku sreću da se prilagode nakon klimatske katastrofe, ali kako su to učinili teško je objasniti.˝

23.03.2010. 18:13:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh