« Film
objavljeno prije 7 mjeseci i 8 dana
ZFF

Što ne smijete propustiti na 21. ZFFu

popratni program Mreža festivala Jadranske regije i ove godine na Zagreb Film Festivalu (6. - 12. studenog 2023) predstavlja niz intrigantnih europskih ostvarenja

21. ZFF
21. ZFF (Arhiva)
Više o

Zagreb Film Festival

,

ZFF

,

21. ZFF

Popratni program Zagreb Film Festivala Mreža festivala Jadranske regije i ove godine predstavlja niz intrigantnih europskih ostvarenja. Među šest filmova u programu nalazi se skandinavski psihološki triler Kopenhagen ne postoji, u kojem jednu od uloga tumači dansko-hrvatski glumac i dobitnik nagrade Europske filmske akademije Zlatko Burić, a kao posebna filmofilska poslastica izdvaja se projekcija digitalno restauriranog klasika Slike iz života udarnika Bate Čengića, koji na 21. ZFF (6. - 12. studenog 2023) stiže netom nakon prikazivanja na jubilarnom Filmskom festivalu u Veneciji.

Program Mreža festivala Jadranske regije predstavit će ove godine dva moćna europska trilera. Moć slovačkog redatelja Mátyása Priklera, premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, politički je triler nadahnut stvarnim događajem koji je potresao Slovačku 2009. godine. U središtu filma nerazjašnjeno je ubojstvo, a akteri su pripadnici političke elite, ožalošćena obitelj žrtve, korumpirani policajac i fikser obavještajne službe.

Kopenhagen ne postoji danskog redatelja Martina Skovbjerga mračna je ljubavna priča i uznemirujući psihološki triler iz pera Eskila Vogta, scenarista Najgore osobe na svijetu (ZFF 2021). Mlada žena Ida nestala je bez traga. Tri mjeseca kasnije njezin dečko Sander pristaje na neobičan dogovor - dopustit će njezinu ocu i bratu da ga zaključaju u stan i podvrgnu ispitivanju. Na vidjelo uskoro izlaze pojedinosti o čudnom i nekonvencionalnom načinu života dvoje ljubavnika. U ulozi oca gledamo hrvatskog glumca i prošlogodišnjeg člana žirija ZFF-a Zlatka Burića (Trokut tuge, ZFF 2022)!

Iz programa Horizonti Filmskog festivala u Veneciji na ZFF stiže humoristični i britki film o očevima i sinovima Luksemburg, Luksemburg ukrajinskog redatelja Antonija Lukiča, čiju režiju kritičari uspoređuju s ostvarenjima Martina Scorsesea, a s Festivala u Locarnu i nagradom za najbolju glumačku izvedbu (Renée Soutendijk) u Zagreb stižu Slatki snovi Ene Sendijarević (Negdje lijepo, ZFF 2019), nemilosrdna satira na račun europskog kolonijalizma.

Kameni temeljci modernog društva izvrću se naopako u bespoštednom i urnebesnom pseudodokumentarcu o suvremenoj grčkoj tragediji Crni kamen u režiji Spirosa Jacovidesa. Snimajući dokumentarac o „nestalim" zaposlenicima u grčkoj javnoj službi, dvojica filmaša upoznaju Haroulu, očajnu majku u potrazi za sinom Panosom, jednim od nestalih. Kada ga osumnjiče za prevaru, Haroula u pratnji dokumentarista i njihove kamere kreće u misiju ispiranja ljage s Panosova imena.

U programu Mreža festivala Jadranske regije prikazat će se i Slike iz života udarnika Bate Čengića, digitalno restaurirani biser jugoslavenske kinematografije koji mnogi svrstavaju u sam vrh crnog vala, a koji za bivše Jugoslavije nikad nije prikazan u kinima. Film je britka satira inspirirana ideološkim likom i životom rudara koji su u ranim godinama socijalističke Jugoslavije veličani kao nacionalni heroji. Direktor fotografije veliki je slovenski redatelj i snimatelj Karpo Godina, pod čijim je stručnim nadzorom i provedena restauracija slike i zvuka.

Mreža festivala Jadranske regije regionalni je festival osnovan 2021. godine. U zajedničkom pothvatu udružilo se pet festivala iz pet zemalja - Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska). U sklopu trećeg izdanja svaki od pet festivala održat će poseban program, a o najboljim filmovima glasat će publika iz svih pet zemalja. Zbrajanjem glasova najboljem filmu prema izboru publike bit će dodijeljena nagrada Adriatic Audience Award, koja će dobitniku biti uručena krajem godine na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

21.09.2023. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh