« Film
objavljeno prije 7 mjeseci i 12 dana
VIJESTI

Nova sezona kina Kinoteka

Novu sezonu Kinoteke otvaraju Slatkorječivost Joyce Chopra i nastup kolektiva Swing Brigade, među Novitete stižu Kolibrić Francesce Archibugi i Dosje Labudović: Nesvrstani Mile Turajlić i još puno toga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

filmovi

,

kino Kinoteka

Nova sezona kina Kinoteka otvara se projekcijom filma Slatkorječivost, atmosferičnom psihološkom dramom redateljice Joyce Chopra nagrađenom Velikom nagradom žirija na Sundanceu. Priča je to o petnaestogodišnjoj Connie, djevojci iz kalifornijskog predgrađa koja dane provodi lutajući shopping centrima i komentirajući dečke s prijateljicama, sve dok jednoga dana ne zapne za oko tajanstvenom neznancu.

Joyce Chopra majstorski koristi elemente bajke i žanrovskog filma kako bi ispričala modernu verziju Crvenkapice i tako dočarala proturječne osjećaje koji prate odrastanje, osamostaljivanje i buđenje seksualnosti. Slatkorječivost je adaptacija kratke priče američke spisateljice Joyce Carol Oates, a u njoj su maestralne nastupe odigrali Laura Dern u jednoj od svojih prvih uloga te nedavno preminuli Treat Williams, čiji je ambivalentan, karizmatični lik inspirirao čitav niz filmskih negativaca. Ovaj skriveni dragulj američkog nezavisnog filma 1980-ih prikazuje se u novoj restauraciji.

Nakon projekcije filma pridružite se u prostoru kafića, gdje nastupa Swing Brigade, glazbeni kolektiv koji od svoga nastanka 2020. godine sustavno širi svoj krug obožavatelja i širi dobre vibracije među ljubiteljima glazbe i plesa. U glazbenom kutku FonoKinoteke kolektiv će svirati u sastavu: Ivan Grgurić (gitara), Franjo Stojaković (klarinet), Mario Jamnic (kontrabas), Filip Lusavec (bubanj).

Ulaz na projekciju filma i koncert je besplatan, a karte će se moći preuzeti na dan projekcije na blagajni kina.

Noviteti: Kolibrić

Među novitete stiže Kolibrić, adaptacija istoimenog književnog hita Sandra Veronesija, koji je od prošle godine dostupan i na hrvatskom jeziku u izdanju Naklade Ljevak. Priča prati firentinskog oftamologa Marca Carreru, čiji se život promijeni nakon što ga posjeti terapeut njegove supruge. Carrera je samo jedan iz galerije kompleksnih i zanimljivih likova kojima obiluje ova romantična obiteljska saga redateljice Francesce Archibugi, a uz ambicioznost priče, koja obuhvaća šezdesetak godina, može se pohvaliti i sjajnom glumačkom ekipom predvođenom Pierfrancescom Favinijem, Bérénice Bejo i Nannijem Morettijem.

Distribucijska kuća MCF i Naklada Ljevak odlučili su dodatno razveseliti sve one koji Kolibrića odluče pogledati u kinu Kinoteka: na prve tri projekcije nasumičnim odabirom podijelit će se pet primjeraka ovo izvrsnog romana. Dodatno, svi koji u Kinoteci pogledaju Kolibrića ostvaruju pravo na 30% popusta na roman u knjižari Ljevak na Trgu bana Jelačića, pa svakako sačuvajte svoje ulaznice!

Noviteti: Dosje Labudović: Nesvrstani

Na repertoar stiže i Dosje Labudović: Nesvrstani, nagrađivani dokumentarac Mile Turajlić u kojem se znalački i nadahnuto pozabavila filmskog arhivom Stevana Labudovića, osobnog snimatelja Josipa Broza Tita. Uz portret jednog karizmatičnog čovjeka i njegova uzbudljivog života, ovaj film također je i dojmljivo istraživanje jugoslavenske povijesti, sjećanja i načina na koji filmom i filmskim zapisima pamtimo povijest. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), a na Pulskom filmskom festivalu osvojio je nagradu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

Noviteti: Ljetni hitovi

Ako ste kojim slučajem propustili neki od hitova koji su obilježili ljeto, ovaj tjedan idealna je prilika da to nadoknadite. Na repertoaru su hrvatski filmovi o kojima se mnogo razgovaralo: dojmljiva drama Hotel Pula Andreja Korovljeva, egzistencijalistička komedija Pelikan Filipa Herakovića i crnohumorni krimić Smrt djevojčice sa žigicama Gorana Kulenovića.

Na repertoaru su i napeti kriminalistički triler Amore talijanskog redatelja Andreje di Stefana, koji će vas oduševiti izvrsnom režijom i sjajno profiliranim likovima, Beskrajna ljubav Emanuelea Crialesea, dojmljiva priča o odrastanju, sreći i ljubavi, te Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske, neobičan križanac crne komedije i psihološke drame, koju bismo mogli opisati kao balkansku verziju Squid Gamea.

Prikazuju se i tri filma o kojima se ljetos najviše razgovaralo: biografska drama o izumitelju atomske bombe Oppenheimer Christophera Nolana, satirična komedija Barbie Grete Gerwig i vrckavi Asteroid City Wesa Andersona.

Matineja: Titina

Inspiriran istinitim događajima i likovima, Titina je ambiciozni norveški animirani film, koji uz izvrsnu animaciju nudi dopadljive likove i zabavu za cijelu obitelj. To je priča o Umbertu Nobilu, izumitelju cepelina, koji se zajedno sa svjetski poznatim istraživačem Ronaldom Amundsenom upušta u avanturu otkrivanja Sjevernog pola, ispričana iz perspektive Nobilove četveronožne ljubimice - kujice Titine.

Praktične informacije

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

18.09.2023. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh