« Film
objavljeno prije 7 mjeseci i 9 dana
FESTIVALI

9. Visualia Festival u Puli

Program Visualia Festivala je najbolje potražiti na društvenim mrežama i web stranici, ali će biti također dostupni letci/mapa tih lokacija u uredu TZG Pule

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Svi svjetlosni putevi vode u Pulu!

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je bogat program Visualia Festivala u Puli. O ovoj temi govorili su Sanja Cinkopan Korotaj direktorica TZG Pule, Marko Bolković direktor festivala ispred Udruge Sonitus i Emina Popović Šterpin pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule. Čaroban i zabavan svijet svjetlosne umjetnosti ponovno se vraća na ulice grada Pule od 21. do 23. rujna. Visualia Festival slavi deveto festivalsko izdanje. Ovogodišnja edicija obuhvaća više od 12 lokacija u prekrasnoj starogradskoj jezgri Pule gdje će posjetitelji imati priliku doživjeti dvadesetak impresivnih svjetlosnih instalacija, performansa i projekcija.

Sanja Cinkopan Korotaj naglasila je da ova manifestacija nije bila u punom sjaju tijekom godine pod koronom, no velikim trudom i radom tima Udruge Sonitus uspio se održati te razvijati se dalje, najviše zahvaljujući lokalnim kreativnim snagama: „Zahvalila bi se Marku Bolkoviću koji je svojim zalaganjem uvrstio Pulu na mapu svjetskih festivala svjetlosti te na taj način dodatno promovira naš grad i sam festival. Također je važno spomenuti i zahvaliti se cijelom kreativnom timu Udruge Sonitus koji od početka ideje nastavljaju razvijati ovaj festival. Zahvaljujem se i partnerima festivala koji podržavaju te pomažu organizaciju ovog festivala. Ovaj festival definitivno produžava našu turističku sezonu i daje jedan predivan program. Posjetitelji mogu uživati tri dana u našem gradu jer pored Visualia Festivala imamo i Pula Marathon te je to doista izuzetno primamljiv motiv za dolazak u Pulu taj cijeli vikend."

„Program Visualia Festivala je najbolje potražiti na društvenim mrežama i web stranici, ali će biti također dostupni letci/mapa tih lokacija u uredu TZG Pule, na svakom punktu gdje će biti svjetlosne instalacije kao i na lokacijama pulskih turističkih objekata," naveo je Bolković. Posebno je istaknuo da će se na Kaštel ulaziti kroz Zero Strasse, a ovom prilikom će ulazak biti besplatan. Festival donosi i glazbeno-zabavni program koji će se održati u Circolu. Sve instalacije su posebne, a njihove nazive i autore te lokacije gdje će biti postavljene dostavljamo u nastavku. Također se Bolković posebno osvrnuo na suradnju s Arena Hospitality Group-om koji omogućavaju smještaj za svjetlosne umjetnike čiji utisci na lijep boravak i smještaju u Puli jednostavno dovode do toga da se oni vrlo rado ponovno vraćaju.

Ispred Grada Pule Emina Popović Šterpin je zahvalila cijelom timu koji radi na organiziranju Visualia Festivala: „Hvala članovima organizacijskom timu što se trude da ostvarimo i inozemne kontakte koji nam omogućavaju promociju grada i festivala što sigurno pospješuje daljnji razvoj festivala. Želim svima puno uspjeha u daljnjem radu i svima prekrasan vikend u našem gradu."

Svečano otvorenje festivala već se tradicionalno događa na Portarati u četvrtak, 21. rujna, u 20:00 sati. Nakon službenog otvaranja, tradicionalnu svečanu povorku predvodit će svjetlosni performans španjolskog umjetničkog kolektiva Cia Majareta pod nazivom "Guardian of the Abyss". Ukoliko nikad niste vidjeli gigantske morske konjiće koji svijetle i plešu dođite na otvorenje Visualia festivala te prekrižite i ovu stavku s Vaše liste.

Osim Portarate, koja je startna lokacija, ruta nas vodi niz Ulicu Sergijevaca iznad koje će se pronaći svjetlosna instalacija "Lux Cumulus" Visualia Grupe za koju se nadamo da će biti jedini oblaci u predstojeća tri festivalska dana. 

Na putu do Foruma, prolazi se uz De Villeov uspon duž kojeg će se održavati projekcija "Stairway of Art" grupe Lumenartist te Parka Grada Graza gdje će talijanski Morph Studio svojom interaktivnom igrom svjetla, glazbe te nevidljivom povezanošću ( "(In)Visible Connections", naziv instalacije) dječji park pretvoriti u set fantasy filma. 

Na Forumu, posjetitelje će dočekati 3D video mapping "Elemental Construction vol.5" skupine Eper, te "A Butterfly Flapping its Wings" Decide Kit-a iz dalekog nam Tajlanda. Projekcije video mappinga na Forumu bit će održane u dva termina, 21:00 i 23:00 sata tijekom prva dva festivalska dana. Između navedenih termina Forum neće ostati u mraku! Na pročelju zgrade Katastarskog ureda projicirat će se interaktivna mapping projekcija mlade nizozemske umjetnice Marieke van der Burg "Spot on" gdje će posjetitelji reflektorom tražiti krijesnice u zanimljivim animacijama i "puniti ih" svjetlošću.

U nastavku slijedi Kandlerova ulica koju će ove godine krasiti čak tri svjetlosne instalacije hrvatskih, rumunjskih i američkih umjetnika. Radu Ignat će nas uz pomoć svoje instalacije "Stargate" vratiti u davnu 1994. godinu kad je istoimeni film osvojio sve ljubitelje znanstvenofantastičnog žanra dok će nam Ilya Sobol predstaviti "Izobrulo Polylight HeartHug" i omogućiti nam da se grlimo ispod srca koje se pali samo ako je zagrljaj iskren i pun ljubavi.

I ove godine pulska Riva je nezaobilazna lokacija. Krasit će je hologramska projekcija na vodenoj zavjesi "Translucens" u izvedbi finskog umjetnika Niko Tianiena koji će zajedno sa svojim timom instalirati 120 kilograma tešku vodenu pumpu i stvoriti "vodeno projekcijsko platno". 

Već tradicionalno, klinci i klinceze imat će posebnu zabavu u festivalskoj "chill" zoni - Titovom parku. Zemlja zabave će tijekom sva tri festivalska dana osigurati zabavu, ples i edukaciju za djecu. Školicama, napuhancima i animacijama pobrinut će se da Visualia Festival i ove godine djeci ostane u najljepšem sjećanju. Uz program za djecu, u Titovom parku je i 144 kvadratna metra velika svjetlosna instalacija "Fracture 5.0" u izvedbi mađarskog kolektiva Glowing Bulbs. U subotu, od 20:30 sati, lokalni akrobatski tim Cirkus Nit predstavit će svoj performans pod nazivom "Enchanted Forest" koji će sve prisutne oduševiti magičnom pričom o borbi vila kroz ples na svili i igru s vatrom.

Park kralja Petra Krešimira IV. bit će obogaćen meditativnom glazbom l odgovarajućom projekcijom na kupolu naziva "Imaginarium" koja je, zapravo, portal na drugi svijet. Taj drugi svijet stvorili su i predstavit će njemački Lucid Collective.

Unutrašnjost pulskog Kaštela projekcijom "Rosegarden in Pula" prekrit će njemački dvojac Detlef Hartung & Georg Trenz. Kaštelu će se moći pristupiti kroz tunel Zerostrasse kod Dvojnih vrata gdje će biti omogućeno besplatno korištenje dizala za sve posjetitelje Visualia festivala za vrijeme festivalskih sati. Uz besplatno korištenje dizala, partneri Visualia festivala, Povijesno pomorski muzej Istre, posjetiteljima će bez naknade tijekom festivalskih sati omogućiti posjet multimedijskoj izložbi "Fortifikacijski sustav Pule" na Kaštelu.

Mjesto za druženje - Festival Club i ove godine je u prostorima partnera festivala, zajednici Talijana u Puli - Circolo. Na prvi dan festivala rasplesati će nas DJ Sosa, svima znani resident bivšeg cluba Uljanik. Drugi festivalski dan, u petak, rezerviran je za Maria Kovača, a u subotu nakon after partyja Pulskog Marathona, gdje će posjetitelje zabavljati Psihomodo pop, u Circolu imamo AfterAftera na kojem će nas zavriti Kool S i Jopa!

Standardno, na najljepšoj terasi u gradu uvijek očekujemo neočekivano, ali jedno je sigurno - plesne cipele su obavezna oprema!

U subotu, tijekom Pula Marathon utrke, naše trkače, a i sve posjetitelje Visualia Festivala zabavljat će umjetnički kolektiv Martiniuss s početkom u 20:30 na Portarati.

21.09.2023. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh