« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
MA DA?

Što nas sve može zdebljati?

Dobra higijena ima za cilj zadržati nečistoće iz tijela, ali nova studija otkriva da ona također može zadržati masnoću unutar tijela

Vjerovali ili ne...
Vjerovali ili ne... (Arhiva)
Više o

debljina

,

debljanje

Što vas može udebljati? Vjerovali ili ne, i plastična ambalaža, primjerice od boce šampona, može vam promijeniti metabolički proces

Gotovo svaka vrsta plastične ambalaže može sadržavati takve tvari, koje se u studiji nazivaju kemikalijama koje ometaju metabolizam (MDC). Znanstvenici su ih otkrili u otprilike jednoj trećini proizvoda koje su analizirali, uključujući boce gelova za tuširanje, šampona, regeneratora, vrećica za smeće, vrećica za zamrzavanje, kuhinjske spužve i boce za vodu. Nalazi su objavljeni u srijedu u časopisu Environmental Science & Technology.

Sporne kemikalije povezane su s velikim brojem zdravstvenih problema

"Naši eksperimenti pokazuju da obični plastični proizvodi sadrže mješavinu tvari koje mogu biti relevantan i podcijenjen faktor iza prekomjerne težine i pretilosti", rekao je Martin Wagner, izvanredni profesor i jedan od autora studije.

Njihova studija pridodaje sve većem broju dokaza da se nedovoljno proučavane kemikalije koje se koriste za izradu plastične ambalaže svih vrsta otpuštaju i tako ih potrošači apsorbiraju. U nekim se testovima pokazalo da srodne kemikalije ometaju hormone u tijelu, uzrokuju pobačaj i povezane su s nekim bolestima, uključujući urođene mane i rak.

Sada se povezuju i s razvojem masnih stanica

Njihovi nalazi upućuju na to da neregulirane kemikalije u uobičajenim kućanskim proizvodima mogu biti latentni čimbenik u porastu stope pretilosti na globalnoj razini.

31.01.2022. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh