« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana
SAVJETI

Što nas sprječava da smršavimo?

Bez obzira na to imamo li premalo ili previše kilograma, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da naša težina utječe na fizičko i mentalno blagostanje više od bilo kojeg drugog čimbenika

Što nam stoji na putu?
Što nam stoji na putu? (Arhiva)
Više o

debljina

,

kilogrami

,

mentalno blagostanje

,

fizičko blagostanje

Naše mentalno zdravlje usko povezano s mršavljenjem, a određena stanja mogu dodatno otežati već ionako zahtjevan proces skidanja suvišnih kilograma. Kako donosi The Sun, liječnik Jeff Spires tvrdi da se, kada odlučimo smršavjeti, naš fokus u većini slučajeva usmjerava na hranu i tjelovježbu, dok je zapravo prva stvar koju bismo trebali napraviti provjera mentalnog zdravlja.

Bez obzira na to imamo li premalo ili previše kilograma, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da naša težina utječe na fizičko i mentalno blagostanje više od bilo kojeg drugog čimbenika.

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povezana je s većim brojem smrtnih slučajeva u svijetu nego nedostatak težine, što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi od nas žele postići zdravu tjelesnu masu.

Ali ako smo isprobali zdravu prehranu, planove prehrane i programe tjelovježbe, a još uvijek imamo problema s mršavljenjem, liječnici tvrde da bismo trebali provjeriti mentalno zdravlje. Na isti način razmišlja i Spires.

''Veza između raspoloženja, emocionalnog blagostanja i težine je ogromna, a ako ne prevladamo te psihološke prepreke, blokiramo put do zdrave težine prije nego što je uopće započeo. Prvi korak prema postizanju zdravog tijela je osigurati da imamo zdrav um tako što ćemo identificirati sve probleme'', objašnjava pa otkriva koje nas sve prepreke mentalnog zdravlja sprječavaju da skinemo kilograme.

Kako kaže Spires, uobičajena stanja koja sabotiraju naše mršavljenje podrazumijevaju negativnu sliku o vlastitom tijelu, odnosno nedostatak samopouzdanja, emocionalno prejedanje, depresiju ili anksioznost, stres i nedostatak sna. Kako objašnjava liječnik, svaka od ovih stvari utječe na rad organizma, točnije metabolizma, pridonosi prejedanju i samim time na određeni način sabotira mršavljenje.

Dakle, ukratko - jedite zdravo, to je tajni sastojak mršavljanja.

11.07.2023. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh