« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 6 dana
UŽAS!

Što nam zapravo radi gripa?

Vjerovali ili ne, u većini slučajeva organizam sam sebe ubija dok se pokušava izliječiti

Kako nas gripa ubija
Kako nas gripa ubija (Arhiva)
Više o

gripa

,

organizam

Sezona gripe je tu, kod nas je već više od 3000 ljudi oboljelo od gripe (onih koji su se javili liječniku), zaraza je u svojoj uzlaznoj putanji prema vrhuncu, a uzela je i prve žrtve.

Prošle sezone, zaključno s početkom ožujka, ukupno je registrirano 57.542 oboljelih, a procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe godišnje umire do 500-tinjak osoba, međutim, samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Znanstvenici u američkom časopisu Scientific American su dali zanimljivo objašnjenje što se događa u organizmu kada u njega prodre virsu gripe. Ukratko, u većini slučajeva organizam sam sebe ubija dok se pokušava izliječiti.

„Umiranje od gripe nije kao umiranje od metka ili ugriza crne udovice. Sama prisutnost virusa nije dovoljna da vas ubije. Infektivna bolest je uvijek u složenoj interakciji s domaćinom", pojasnio je Amesh Adalja, infektolog sveučilišnom zdravstvenom centru Johns Hopkins.

Kada virus gripe uđe u organizam, obično je to preko očiju, kroz nos ili usta, preuzima kontrolu nad tjelesnim stanicama kako bi proizveo vlastite kopije.

Kako je objavljeno, ogromna masa stanica izaziva snažan odgovor imunološkog sustava, koji šalje milijune bijelih krvnih zrnaca, antitijela, kako bi eliminirao prijetnju.

Takozvane T-stanice ili stanice ubojice našeg imuniteta, napadaju i uništavaju tkivo zahvaćeno virusom, naročito organe za disanje, gdje se virus obično zadržava.

Kod većine zdravih osoba, taj proces je učinkovit, tako da se oporave u roku od nekoliko dana ili tjedana, navodi se u američkom časopisu.

Ponekad je, međutim, reakcija imunološkog sustava prejaka i uništava toliko tkiva u plućima da u krv više ne dolazi dovoljno kisika što dovodi do smrti.

Kako su naveli liječnici, ponekad snažan i potencijalno smrtonosan imunološki odgovor ne izaziva virus gripe, već neka sekundarna infekcija, do koje je došlo uslijed bolesti.

Stoga - pripazite!!

14.01.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh