« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Kašalj se najbolje liječi - čokoladom

Kada nas muči kašalj, mnogi od nas će posegnuti za sirupom, no sve je više medicinskih saznanja koja prednost daju čokoladi

Najbolji lijek protiv kašlja
Najbolji lijek protiv kašlja (Shutterstock)
Više o

čokolada

,

kašalj

Čokoladu vole svi, no obično na nju gledamo kao na slatkiš, a zapravo je - lijek! Naime, kada nas muči kašalj, mnogi od nas će posegnuti za sirupom, no sve je više medicinskih saznanja koja prednost daju čokoladi. 

Profesor Alyn Morice, šef katedre za kardiovaskuarlne i bolesti dišnog sustava pri Sveučilištu Hull te osnivač Međunarodng društva za proučavanje kašlja tvrdi da čokolada ublažava kašalj i dišne probleme.

Svoju tvrdnju temelji na istraživanju u kojem su sudjelovale 163 osobe. One koje su za vrijeme prehlade uzimale čokoladu, a ne sirup potvrdile su da su im kašalj i dišni problemi brže nestali, nego kod onih koji su tegobe ublažavali tradicionalnim pristupom. Odnosno, poboljšanje su osjetile za dva dana.  

Čokolada ima dvostruki učinak na kašalj, tvrdi dr. Morice.

Čokolada, kao i pripravak od meda i limuna ili slatki sirup protiv kašlja, tvori sluz koja oblaže grlo i sprječava iritaciju i nastanak kašlja. No, to nije jedina dobrobit čokolade kada govorimo o tegobama vezanim uz prehladu. 

Ono što je bitnije, naglašava dr. Morice, je teobromin koji se nalazi u čokoladi, a riječ je o alkaloidu iz kakaa koji ima jača svojstva  od kodeina - sastojka koji se tradicionalno koristi u lijekovima portiv kašlja. 

Stoga, idući put kada vas uhvati kašalj, posegnite za redom čokolade. Osim što ćete zasladiti život, olakšat ćete i tegobe tipične za hladnije doba godine. 

14.01.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh