« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
LOŠE?

Što nam rade sredstva za čišćenje?

Žene koje redovito čiste kuće i urede mogu osjetiti učinke tih proizvoda za čišćenje čak i 10 do 20 godina nakon prestanka korištenja

Potrudite se da budu prirodna...
Potrudite se da budu prirodna... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

čišćenje

,

sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje najčešće kupujemo bez prevelikog proučavanja njihovog sastava, a obično tražimo "što jača" kako bismo uspješno očistili svoj dom. No, što upotreba takvih sredstava radi našem zdravlju?

U istraživanju objavljenom prošlog tjedna u American Thoracic Society, istraživači sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, analizirali su podatke o zdravlju 6.235 sudionika tijekom 20 godina, počevši od oko 34 godine.

Istraživači su već znali da bi redovita izloženost proizvodima za čišćenje mogla povećati rizik od astme i/ili drugih respiratornih problema kratkoročno, ali bilo je malo dostupnih istraživanja o dugotrajnim učincima, osobito među ljudima kojima je čišćenje domova i ureda posao stoga koriste proizvoda na dnevnoj bazi.

"Iako kratkoročni učinci kemikalija za čišćenje na astmu postaju sve bolje dokumentirani, nedostaje nam poznavanje dugoročnog utjecaja", izjavio je znanstvenik dr. Cecile Svanes za Science Daily. "Bojali smo se da takve kemikalije, uzrokuju malo oštećenja dišnih puteva iz dana u dan, iz godine u godinu, te mogu ubrzati stopu smanjenja funkcije pluća koja se događa s godinama."

Svanesa i njezin tim shvatili su, pomoću podataka koji pokazuju da žene koje redovito čiste kuće i urede mogu osjetiti učinke tih proizvoda za čišćenje čak i 10 do 20 godina nakon prestanka korištenja, da su rezultati (u najmanju ruku) zabrinjavajući.

Žene koje su čistile, u usporedbi sa ženama koje nisu, doživjele su smanjenu sposobnost prisilnog protjerivanja zraka u sekundi. Ukupna količina zraka koju su mogli snažno izdisati smanjila se za 4,3 ml/godišnje za žene koje su čistile kod kuće i 7,1 ml/god brže za žene koje su profesionalno čistile, od onih koje nisu čistile.

U osnovi, kod žena koje su redovito bile izložene proizvodima za čišćenje, vidjelo se značajno smanjenje funkcionalnosti pluća - toliko, zapravo, da su žene koje su profesionalno čistile izgubile istu količinu funkcije pluća kao ljudi koji su pušili oko 20 kutija kroz godinu dana.

A da ipak pogledate što piše na sredstvu za čišćenje?

19.02.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh