« Život
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
HMM

Što nam je donio napredak u zadnjih 150 godina?

U zadnjih 150 godina ostvaren je fantastičan napredak na raznim područjima, no kad se malo bolje pogleda, nije baš da ga koristimo pretjerano

Napredak smo iskoristili za ... gledanje televizije?
Napredak smo iskoristili za ... gledanje televizije? (Shutterstock)
Više o

napredak

,

prošlost

,

tehnološki napredak

Napredak u zadnjih stoljeće i pol teško se može prikazati u samo jednom članku, jer kad pogledamo što nam je donijela tehnologija i znanost u tom razdoblju, možemo zapravo biti izuzetno ponosni na čovječanstvo.

Primjerice, tijekom tog perioda drastično se skratilo radno vrijeme u svim razvijenim zemljama, jer je sredinom 19. stoljeća normalno radno vrijeme bilo preko 70 sati, što smo uspjeli gotovo prepoloviti.

Ako maknemo na stranu trećinu vremena koje trošimo isključivo na spavanje, tjedno nam ostaje 112 sati za ostale aktivnosti, a nekad smo to trošili nemilice na rad - čak 63% budnih sati. Sada, sa svim napretkom i promjenama, ostaje nam 66 posto budnih sati za druge aktivnosti.

No, što mi s tim velikim količinama vremena radimo? Gledamo televiziju ... Naime, prosječna osoba oko 4 sata dnevno gleda televiziju, na što otpada četvrtina budnih sati. 

Znači, sve što smo uspjeli napraviti u oslobađanju vremena za sebe, odlučili smo potrošiti pred televizorom. Hmm ...

12.01.2015. 15:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh