Što najdugovječniji ljudi jedu za doručak?
Stanovnici plavih zona imaju nekoliko zajedničkih prehrambenih navika koje doprinose njihovom zdravlju i dugovječnosti
Najdugovječniji ljudi na svijetu, posebice oni iz tzv. plavih zona - regija gdje je zabilježen visok postotak stogodišnjaka - imaju nekoliko zajedničkih prehrambenih navika koje doprinose njihovom zdravlju i dugovječnosti. Plave zone uključuju područja poput Okinave u Japanu, Sardinije u Italiji, Ikaria u Grčkoj, Nicoya u Kostariki i Loma Linde u Kaliforniji. Jedan od ključnih obroka dana za ove ljude je doručak, koji se temelji na cjelovitim, hranjivim i prirodnim sastojcima.
Zajednički elementi doručka u plavim zonama:
-
Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice poput zobi, ječma, integralne riže ili domaćeg kruha od cjelovitih žitarica često su prisutne na jutarnjem meniju. U Okinavi, na primjer, tradicionalno se jede riža s povrćem i fermentiranim proizvodima. Ove žitarice bogate su vlaknima, koja doprinose zdravlju probave, a istovremeno pružaju energiju za cijeli dan. -
Voće i povrće
Doručci u plavim zonama često uključuju sezonsko voće i povrće. U mediteranskim zemljama poput Sardinije i Ikariae, doručak može uključivati rajčice, masline i tamnozeleno lisnato povrće. U Kostariki se često konzumiraju papaja i ananas. Ovi su proizvodi bogati antioksidansima i vitaminima koji pomažu u borbi protiv upala i štite od kroničnih bolesti. -
Mahunarke
Mahunarke su još jedan ključni sastojak u prehrani najdugovječnijih ljudi. Grah, leća i slanutak mogu se čak naći i u doručku, često u obliku laganih jela ili salata. Na Nicoyi, na primjer, doručak može uključivati jelo od graha s rižom poznato kao "gallo pinto", koje je iznimno hranjivo i bogato proteinima. -
Orasi i sjemenke
Ljudi u plavim zonama često jedu orahe, bademe, lješnjake i sjemenke za doručak. Na Sardiniji, doručak može uključivati orašaste plodove, med i jogurt. Ove namirnice pružaju zdrave masti koje podržavaju zdravlje srca i mozga. -
Fermentirani proizvodi
Fermentirani proizvodi, poput miso juhe u Okinavi ili jogurta u mediteranskim zemljama, često se konzumiraju ujutro. Oni pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, što je povezano s dugovječnošću i dobrim zdravljem.
Zaključno, doručak najdugovječnijih ljudi temelji se na jednostavnim, prirodnim sastojcima bogatim vlaknima, antioksidansima, zdravim mastima i proteinima. Umjesto prerađenih namirnica, ovi ljudi biraju hranu koja podržava njihovu vitalnost i dugovječnost
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar