« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
SAVJETI

Što najdugovječniji ljudi jedu za doručak?

Stanovnici plavih zona imaju nekoliko zajedničkih prehrambenih navika koje doprinose njihovom zdravlju i dugovječnosti

Miso juha za doručak... recimo ;)
Miso juha za doručak... recimo ;) (Arhiva)
Više o

doručak

,

dugovječnost

,

plave zone

Najdugovječniji ljudi na svijetu, posebice oni iz tzv. plavih zona - regija gdje je zabilježen visok postotak stogodišnjaka - imaju nekoliko zajedničkih prehrambenih navika koje doprinose njihovom zdravlju i dugovječnosti. Plave zone uključuju područja poput Okinave u Japanu, Sardinije u Italiji, Ikaria u Grčkoj, Nicoya u Kostariki i Loma Linde u Kaliforniji. Jedan od ključnih obroka dana za ove ljude je doručak, koji se temelji na cjelovitim, hranjivim i prirodnim sastojcima.

Zajednički elementi doručka u plavim zonama:

  1. Cjelovite žitarice
    Cjelovite žitarice poput zobi, ječma, integralne riže ili domaćeg kruha od cjelovitih žitarica često su prisutne na jutarnjem meniju. U Okinavi, na primjer, tradicionalno se jede riža s povrćem i fermentiranim proizvodima. Ove žitarice bogate su vlaknima, koja doprinose zdravlju probave, a istovremeno pružaju energiju za cijeli dan.

  2. Voće i povrće
    Doručci u plavim zonama često uključuju sezonsko voće i povrće. U mediteranskim zemljama poput Sardinije i Ikariae, doručak može uključivati rajčice, masline i tamnozeleno lisnato povrće. U Kostariki se često konzumiraju papaja i ananas. Ovi su proizvodi bogati antioksidansima i vitaminima koji pomažu u borbi protiv upala i štite od kroničnih bolesti.

  3. Mahunarke
    Mahunarke su još jedan ključni sastojak u prehrani najdugovječnijih ljudi. Grah, leća i slanutak mogu se čak naći i u doručku, često u obliku laganih jela ili salata. Na Nicoyi, na primjer, doručak može uključivati jelo od graha s rižom poznato kao "gallo pinto", koje je iznimno hranjivo i bogato proteinima.

  4. Orasi i sjemenke
    Ljudi u plavim zonama često jedu orahe, bademe, lješnjake i sjemenke za doručak. Na Sardiniji, doručak može uključivati orašaste plodove, med i jogurt. Ove namirnice pružaju zdrave masti koje podržavaju zdravlje srca i mozga.

  5. Fermentirani proizvodi
    Fermentirani proizvodi, poput miso juhe u Okinavi ili jogurta u mediteranskim zemljama, često se konzumiraju ujutro. Oni pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, što je povezano s dugovječnošću i dobrim zdravljem.

Zaključno, doručak najdugovječnijih ljudi temelji se na jednostavnim, prirodnim sastojcima bogatim vlaknima, antioksidansima, zdravim mastima i proteinima. Umjesto prerađenih namirnica, ovi ljudi biraju hranu koja podržava njihovu vitalnost i dugovječnost

15.10.2024. 08:26:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.10.2024. 11:09
    Riza i leca
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh