« Žene
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
Stiže beba!

Što možete očekivati u ponašanju vaše bebe do prve godine života

Kad će se početi smijati, a kad će gugutanjem dati do znanja da želi igračku koju skrivate iza leđa...

Svako dijete razvija se svojim tempom
Svako dijete razvija se svojim tempom (Pexels)
Više o

bebe

,

razvoj

,

ponašanje

Bebe rastu i razvijaju se na različite načine, no postoji nekoliko socijalnih i emocionalnih vještina koje sve bebe (nesvjesno) razvijaju do određenog mjeseca starosti. Korisno je pratiti razvoj tih vještina kako biste znali pravovremeno reagirati ako dođe do bilo kakvih problema. 

Pa onda, što je to što će vaša beba postići od dana kad je rođena, do svog prvog rođendana?

1. Do drugog mjeseca starosti

Beba će se početi smijati i gledati direktno u vas. Naučit će da treba plakati kako bi joj potrebe (hrana, česta pelena...) bile zadovoljene. Ponekad će se sama smiriti cuclanjem prstića ili ruku.

2. Do četvrtog mjeseca starosti

Naučit će se smijati iz zabave i zabavljati samu sebe. Naučit će plakati ako se prestanete igrati s njome - neučit će zahtijevat će pažnju. Počet će komunicirati s vama imitirajući vaše izraze lica.

3. Do šestog mjeseca starosti

Počet će raspoznavati sebi bliske ljude od stranaca i onih koje vidi po prvi puta. Prepoznat će vaše emocije i pokazati to plačem ili smijanjem. Zavoljet će proučavati se u ogledalu.

4. Do devetog mjeseca starosti

Beba će početi pokazivati nervozu pred strancima i plakat će kad ne bude okružena poznatim osobama. Počet će prepoznavati predmete u obliku odabira draže igračke među više njih s kojima se dosad zabavljala.

5. Do dvanaestog mjeseca starosti

Dijete će s vama i ljudima koje poznaje igrati omiljene igre. Pokazat će potrebu za sve više interakcije, na primjer, dat će vam igračku koju tražite ili proizvesti neki zvuk koji će vam reći što od vas traže. 

Piše: Andrea Holi
20.10.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh