« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
RAZMISLITE

Što mislite da znate o aknama, a nije baš točno

Akne su jedna od onih stvari, kao primjerice celulit, koje nitko ne voli vidjeti na sebi, a uz njih se veže veći broj zabluda koje vrijedi raskrinkati

Akne se mogu pravilno istisnuti
Akne se mogu pravilno istisnuti (Shutterstock)
Više o

akne

,

savjeti

,

istiskivanje akni

,

nastanak akni

Akne muče tinejdžere, no nije rijetkost da i odrasli ljudi u godinama imaju problema s njima, što iskorištava kozmetička industrija svojim skupim kremama i tonicima koji bi trebali rješavati akne kao od šale.

Uz to, ne pomaže ni veći broj mitova koji se vežu uz akne i prenose se usmenom predajom, pa se nađemo u čudu kad ti "savjeti" ne naprave ništa dobro, nego ponekad i pogoršaju situaciju.

Tako, na primjer, kruži fama da sunce rješava sve probleme s kožom. Kad bi to bilo tako, ne bi bilo potrebe ni za kakvim sredstvom protiv akni ili strija, što naravno nije točno. Preplanulost od sunca samo će malo prikriti probleme, a kako se općenito osjećamo bolje nakon par dana na moru, lako je pomisliti da se stanje sredilo. No, istina je potpuno obrnuta - sunčeve zrake stimuliraju proizvodnju sebuma, što će samo pogoršati stanje akni, stoga, pazite se sunca!

Kako zapravo nastaju akne? Mame nas plaše da je to posljedica pretjerane konzumacije čokolade i brze hrane, što je potpuno pogrešno ako je problem hormonske prirode. Da, šećer će napraviti dar-mar među hormonima ako ga konzumiramo previše, no neće značajno utjecati na pojavu akni. Ako imate akne, obavezno posjetite dermatologa koji će vas znati uputiti na potrebne hormonske pretrage.

I za kraj, kako se pravilno istiskuju akne? uvijek dobivamo po prstima kad istiskujemo akne uz tvrdnju da će to samo pogoršati stvar. No, to ne mora biti tako. Strpljivo pričekajte da akna dobije zagnojen vrh, zagrijte kožu kupanjem ili tuširanjem, omotajte vrhove prstiju papirnatom maramicom i stisnite aknu tako da je obuhvatite cijelu i istisnete sav sadržaj iz korijena, sve dok cijeli bijeli vrh ne izađe. Stanite u tom trenutku da ne počne izlaziti krv, jer tek tada nastaju ožiljci

26.05.2014. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh