« Iza ogledala
objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana
HMMM...

Što kad vam život proleti pred očima?

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Michigen otkrili su neobičan val aktivnosti u mozgu dvoje umirućih ljudi koji bi mogao pojasniti fenomen iskustava što su ih doživjele osobe koje su preživjele blizak susret sa smrću

Što se događa?
Što se događa? (Arhiva)
Više o

smrt

,

život

,

život pred očima

Sveučilište u Michiganu u znanstvenom je radu dublje ispitivalo koji su dijelovi mozga osvijetljeni aktivnošću u "stražnjoj kortikalnoj zoni". Taj dio mozga sastoji se od temporalnog, parijetalnog i okcipitalnog režnja, a oni utječu na promjenu svijesti.

- Ako ovaj dio mozga u istraživanju 'svijetli', to znači da pacijent nešto vidi, da može nešto čuti ili osjetiti izvantjelesne podražaje, rekla je Borjigin.

Aktivnost mozga i srca pratila se iz sekunde u sekundu tijekom posljednjih nekoliko sati života pacijenata, no nije jasno zašto su dva pacijenta iskusila ove potencijalne znakove "prikrivene svijesti", dok dva nisu. 

Autori su upozorili da zbog malog uzorka ne treba donositi šire zaključke. Štoviše, nije moguće potvrditi da su pacijenti doista imali vizije jer nisu preživjeli.

Borjigin se nada da će u budućnosti prikupiti više podataka.

No ne misle svi stručnjaci da su izvantjelesna iskustva povezana s kratkotrajnim susretom sa smrću i smatraju da bi se prije moglo raditi o neurološkoj reakciji na nedostatak kisika u mozgu.

To ne negiraju ni znanstvenici koji su radili na novom istraživanju. "Ne možemo isključiti mogućnost da je ovaj gama val znak patološkog procesa specifičan za fazu umiranja i da nije povezan sa svjesnom obradom", rekla je Borjigin.

08.05.2023. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh