« Život
objavljeno prije 8 godina
COOL

Što je zajedničko plavookim ljudima?

Ako ste se ikada zapitali zašto baš vi imate plave oči, sada je razjašnjeno - zato što imate zajednički gen mutacije koja je prvi put primijećena u kamenom dobu kod muškarca koji je živio prije nekih 7.000 godina

Plavooki smo postali relativno nedavno
Plavooki smo postali relativno nedavno (Arhiva)
Više o

plave oči

,

zajednički predak

Plave oči posljedica su mutacije koja se prvi puta dogodila pred samo 7 tisuća godina, tvrde znanstvenici koji su pronašli dobro očuvane ostatke muškarca iz kamenog doba na sjeveroistoku Španjolske.  

Testovi koji su kasnije izvođeni na ostacima pokazali su da je taj muškarac imao tamnopute gene pronađene u Africi, ali da je veća vjerojatnost da je bio povezan s današnjim Skandinavcima nego s ostalim Europljanima i živio je u sredini razdoblja Mezolitika.

Znanstvenike je do ovoga otkrića odvelo otkriće kojem je prethodilo sekvenciranje fragmenata DNK iz muškarčeva zuba. "Najveće je iznenađenje bilo otkriće da ta osoba posjeduje afričke verzije gena koji određuju pigmentaciju boje današnjih Europljana, što ukazuje na to da je imao tamnu kožu", kazao je Carles Lulueza-Fox s Instituta za evolucionarnu biologiju u Barceloni, gdje je studija i objavljena.

"Čak i veće iznenađenje predstavlja otkriće da je imao genetsku varijaciju koja proizvodi plave oči kod sadašnjih Europljana, što je rezultiralo jedinstvenim fenotipom u genomu, koji inače pripada sjevernom Europljaninu", dodao je Lalueza-Fox.

"Plave su oči kod sadašnjih ljudi povezane s istom mutacijom u genu HERC2. Ako imate ovu mutaciju u obje kopije kromosoma, zasigurno ćete imati plave oči. To je bio slučaj s ovim muškarcem, koji je dosad najstarija poznata osoba s plavim očima", rekao je.

Prethodna je studija iz 2008. godine pokazala da su najstarije genske mutacije koje su dovele do evolucije plavih očiju, a koja se dogodila najvjerojatnije prije oko 10.000 godina, kod osoba koje su živjele u blizini Crnog mora.

24.05.2016. 18:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh