« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
HOOOOOT!!

Što je to u ljutoj hrani da nas ona tako mami

Ljuta paprika koristi se za ublažavanje boli kod artritisa i dijabetesa, a opake varijante poput čili, habanera ili jalapeno papričica sadrže kapsaicin

Čili papričicama protiv raka i infekcija
Čili papričicama protiv raka i infekcija (Shutterstock)
Više o

češnjak

,

ljuti umak

,

ljuta paprika

,

čili

,

ljuta hrana

,

jalapeno

,

habanera

,

ljuti feferoni

Ljuta hrana i začini uvijek su dobra pratnja zabavi i piću, no osim toga se ljute stvarčice poput hrena, češnjaka, ljutih papričica ili wasabija koriste i za liječenje na svim stranama svijeta.

Ljuta paprika koristi se za ublažavanje boli kod artritisa i dijabetesa, a opake varijante poput čili, habanera ili jalapeno papričica sadrže kapsaicin, tvar koja potiče samouništenje stanica karcinoma prostate, što je dokazano eksperimentima na štakorima.

Uz to, svojim snažnim antioksidansima, kao i češnjak, neutraliziraju slobodne radikale i djeluju protiv raka, s tim da češnjak svojim sastojcima i snaži imunološki sustav, pomažući na taj način u borbi protiv razvijenog oblika raka.

Iste plodove možemo koristiti i za borbu protiv infekcija, jer čili papričice poznate su od vremena starih Maja kao snažno antibakterijsko sredstvo. Češnjak, koji je čak bio predmet jedne doktorske dizertacije pred tridesetak godina, ima antibakterijska, antifungalna i antiparazitska svojstva.

Muškarci bijele rase i japanske žene koji žele smršaviti trebali kao predjelo doručku i ručku jesti feferone, koji suzbijaju apetit i smanjuju ukupan unos kalorija. Uz to, feferoni uravnotežuju razinu šećera i inzulina u krvi nakon obroka. Stoga, u borbu protiv kilograma krenite ljutim feferonima. 

Naravno, ne isplati se pretjerivati s ljutim stvarčicama, jer mogu povećati izlučivanje želučane kiseline, povećati rizik od krvarenja i drastično smanjiti učinkovitost aspirina i sličnih lijekova za razrjeđivanje krvi.

13.11.2012. 18:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh