« Žene
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
NEPRAVDA

Što je sve ženama skuplje nego muškarcima

Osim što su manje plaćene od svojih muških kolega, za iste proizvode često plaćaju puno više

Proizvodi za žene su bar trećinu skuplji
Proizvodi za žene su bar trećinu skuplji (Arhiva)
Više o

cijene

,

žene

,

plaće

,

kozmetika

,

muškarci

,

usporedba

Žene se definitivno trebaju buniti dok se ne izjednače s muškarcima po pravima, jer obaveza imaju bitno više. No, kad se pažljivije analiziraju cijene roba i usluga, jasno se vidi da iste stvari plaćaju puno više, iako u pravilu imaju manje plaće od svojih muških kolega. 

Studija Sveučilišta Central Florida pokazala je da su proizvodi za žene u pravilu skuplji i do 30 posto od istih proizvoda za muškarce, čak i u slučaju kad je razlika jedino u mirisu, a ne i u kvaliteti sastojaka. 

Kod usluga je situacija jednako loša, jer žene plaćaju više premije osiguranja, šišanje, čišćenje odjeće ... Mogli bi nabrajati unedogled.

Legendarne dolaske žena kod automehaničara s pokvarenim automobilom vidjeli smo u mnogim filmovima i serijama, a stvarni se život ne razlikuje nimalo - u pravilu je sve bitno skuplje nego da auto na popravak dovede suprug ili partner.

Zdravstveno osiguranje za žene je u zapadnim zemljama skuplje nego za muškarce, što bi trebalo značiti da su osiguranja svjesna da su žene izložene većem stresu i rade više od muškaraca, pa se očekuje da će biti slabijeg zdravlja.

Dovoljno je za primjer uzeti šišanje, kao vrlo jednostavnu uslugu. Ženski su saloni raskošni, puni raznih proizvoda i čak i jednostavno šišanje, koje bi trajalo jednako kao i šišanje muškarca, košta dvostruko više, a o frizurama i bojama da ne govorimo. 

Jedna je studija napravljena u Britanskoj Kolumbiji pokazala da je kemijsko čišćenje ženske odjeće tri i pol puta skuplje nego muške. Kod nas razlika nije toliko drastična, no i obične hlače se na cjeniku uredno dijele na muške i ženske, a skuplje su, pogađate, ženske.

Najjednostavniji kozmetički proizvodi, kao što su recimo gelovi za tuširanje i pjene za brijanje imaju različitu cijenu ako su posebno napravljeni za muškarce ili za žene, kao i dezodoransi. 

30.10.2012. 13:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh