« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 20 dana i 14 sati
SAVJETI

Što je džem, što pekmez a što marmelada?

Znate li razliku ili samo jednostavno otvorite staklenku i namažete na kruh?

Što je to?
Što je to? (Arhiva)
Više o

džem

,

marmelada

,

prekmez

Džem, pekmez i marmelada su tri popularna proizvoda od voća koje često koristimo u svakodnevnom životu, ali među njima postoje značajne razlike, iako ih mnogi ljudi smatraju sličnima ili ih miješaju. U ovom članku ćemo objasniti osnovne razlike između ovih voćnih namaza.

Džem

Džem se radi od komadića voća kuhanih s velikom količinom šećera. Voće u džemu zadržava svoju strukturu, pa su komadići voća vidljivi i osjetljivi prilikom konzumacije. To je jedan od glavnih razloga zašto džem ima teksturu bogatu voćem, dok je ipak dovoljno sladak i maziv. Za razliku od pekmeza i marmelade, džem ne mora nužno biti dugo kuhan, pa često zadržava svježi okus voća. Najčešće se pravi od bobičastog voća kao što su jagode, maline, kupine ili borovnice, ali može se raditi i od drugog voća poput marelica ili breskvi.

Pekmez

Pekmez je gušći i tamniji od džema i radi se bez dodatka šećera ili s vrlo malo šećera. Osnovna razlika je u tome što se voće kuha duže vremena, što rezultira koncentriranijim okusom i tamnijom bojom. Pekmez se najčešće pravi od šljiva, ali mogu se koristiti i smokve, kruške i drugo voće. Budući da pekmez sadrži manju količinu šećera u usporedbi s džemom i marmeladom, često se smatra zdravijom opcijom. Također, pekmez ima glatku teksturu i ne sadrži komadiće voća, što ga čini drugačijim i po konzistenciji.

Marmelada

Marmelada se tradicionalno pravi od agruma poput naranči, limuna ili grejpa. Za razliku od džema i pekmeza, marmelada sadrži koricu i pulpu voća, što joj daje karakterističan gorak okus. Također, marmelada ima želatinoznu strukturu zahvaljujući pektinu, prirodnom zgušnjivaču iz voća. Iako je u nekim dijelovima svijeta "marmelada" generički pojam za sve vrste voćnih namaza, kod nas označava upravo proizvod od citrusa.

Dakle, glavna razlika između džema, pekmeza i marmelade leži u vrsti voća, načinu pripreme i teksturi. Džem ima komadiće voća i slađi okus, pekmez je gušći i s manje šećera, dok je marmelada specifična po agrumima i karakterističnoj želatinoznoj konzistenciji. Svaki od ovih proizvoda ima svoje specifičnosti i primjenu, a izbor često ovisi o osobnim preferencijama.

10.10.2024. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh