« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
POJMA NEMAJU

Što Hrvati znaju o novom razvrstavanju otpada

Samo 8% građana je dobro upoznato s promjenama u načinu odlaganja otpada koje stupaju na snagu 1. srpnja ove godine

Znate li što treba razvrstavati i kako?
Znate li što treba razvrstavati i kako? (Shutterstock)
Više o

građani

,

1. srpnja

,

razvrstavanje otpada

,

zakonska regulativa

Agencija za istraživanje tržišta MSA iz Zagreba provela je u razdoblju od 7. do 14. svibnja. anketu među 603 ispitanika na području cijele Hrvatske kako bi se saznala upoznatost i mišljenja građana o novoj zakonskoj regulativi koja kućanstvima propisuje obavezno razvrstavanja otpada i velike novčane kazne u slučaju nepoštivanja istog.

Rezultati istraživanja pokazali su da je oko 60 % građana upoznato s promjenama u zakonskoj regulativi, a koje stupaju na snagu s 1. srpnjem 2014. Vrlo je zanimljivo da čak 90 % građana podupire zakonsku regulativu koja nameće obavezno razvrstavanje otpada. Nadalje, oko 65 % građana tvrdi da već sada, i bez zakonske regulative, ima praksu razvrstavanja otpada na papir, plastiku, metal i biootpad.

Unatoč tome velika većina građana je neinformirana o nadolazećim zakonskim promjenama po ovom pitanju. Tako samo 8 % građana smatra da je vrlo dobro upoznata s promjenama koje stupaju na snagu od 1. srpnja, 42 % građana smatra da je samo djelomično upoznata, a 40% građana uopće nije upoznata s promjenama u odlaganju otpada koji će uskoro postati obaveza svakog kućanstva.

U skladu s tom neupoznatošću, većina građana, njih 55 %, ne zna i za podatak da će se od 1. 7. novčano kažnjavati pojedinci koji se neće pridržavati odredaba o obaveznom razvrstavanju otpada. Nakon što je građanima rečeno da su predviđene novčane kazne u visini do 10.000 kuna, trećina građana ili njih 33 % izjasnilo se kako ne podupire novčane kazne po ovom pitanju. S druge strane, njih 47 % podupire novčane kazne, ali smatraju da bi one trebale biti niže od predviđenih.

Osim nezadovoljstva visinom kazni čak 63 % građana izrazilo je nezadovoljstvo postojećom infrastrukturom za zbrinjavanje otpada u naseljima. Nadalje, većina građana, njih 52 %, smatra da će im nova obveza razvrstavanja smeća povisiti troškove života i da će utjecati na njihov kućni budžet.

Zanimljivo je da se čak 44 % građana boji da bi ih susjedi mogli prijaviti u slučaju da ne razvrstavaju otpad. S druge strane, 33 % građana je izjavilo da bi prijavilo svoje susjede ako ih uoče da se ne pridržavaju novih zakonskih pravila o razvrstavanju otpada na papir, plastiku i biootpad - pokazuju rezultati ankete koje je provela agencija MSA iz Zagreba.  

19.05.2014. 10:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh