« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina
STRAH

El Nino diže cijene kozmetike i hrane

Klimatski poremećaj znan i kao El Nino već je svoju snagu pokazao pred 16 godina, čeka li nas još jedna sumanuta zima?

Hoće li El Nino opet udariti
Hoće li El Nino opet udariti (Arhiva)
Više o

klima

,

cijene hrane

,

El Nino

,

klimatski poremećaj

,

cijene kozmetike

El Nino karakteriziraju jako visoke temperature površine mora a on ima razoran učinak na brojne regije u svijetu i tendenciju podizanja prosječne svjetske temperature.

Međunarodna meteorološka organizacija objavila je u travnju da će sredinom godine doći do klimatskog poremećaja poznatog kao El Nino koji bi mogao utjecati na proizvodnju palminog ulja 2015.

Palmino ulje sastavni je dio mnogih svakodnevnih proizvoda, posebno hrane i kozmetike. Uglavnom dolazi, oko 85 posto, iz Indonezije i Malezije.

Cijene su već počele pomalo rasti nakon suše koja je dvije zemlje pogodila u siječnju i veljači, bez obzira što je ta biljka poprilično otporna na nedostatak vode. Indonezijska udruga proizvođača palminog ulja smatra da je dosadašnji rast cijena rezultat drugih čimbenika, dijelom i špekulacija, ocjenjujući ipak da bi se učinci suše na cijene mogli osjetiti kasnije tijekom godine.

Ako taj poremećaj bude onako ozbiljan kao onaj iz 1997/1998. mogao bi imati strašne posljedice za plantaže palmina ulja, kažu analitičari.

U najgorem slučaju, kaže Alam Lim iz malezijske investicijske banke, El Nino bi mogao smanjiti proizvodnju palmina ulja za 30 posto u Indoneziji i Maleziji, šest do dvanaest mjeseci nakon što prođe.

To bi odmah dovelo do korištenja alternativnih ulja, poput ulja soje koje se najviše proizvodi u Brazilu i Sjedinjenim Državama.

13.05.2014. 08:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh