« Film
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Što gledati?

Fotografija vijesti
Više o

pljačka

,

Ulovi Smarta

,

Pizzerija kamikaze

PREPORUKA - Pljačka

The Bank Job, Velika Britanija, 2008.
Režija: Roger Donaldson
Scenarij: Dick Clement, Ian Le Frenais
Uloge: Jason Statham, Saffron Burrows, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays, David Suchet

Filmovi o velikim pljačkama praktično su zaseban žanr unutar kriminalističkog filma i imaju svoje vjerne poklonike. Primat je posljednjih godina imao Soderberghov Danny Ocean sa svojim 11, 12 i 13. Film Rogera Donaldsona, dosadno nazvan ‘Pljačka’ (niti original ‘Bank Job’ nije ništa bolji) može se bez teškoća mjeriti s Oceanovim pothvatima, a činjenica da je temeljen na istinitoj priči neće donijeti nastavke, ali je zato donijela kompleksnost priče. Doduše o pljački koja se dogodila 1971. zapravo se prilično malo zna jer je od vlasti izdana zabrana medijskog praćenja u interesu nacionalne sigurnosti. Scenaristi Dick Clement i Ian La Frenais navodno su surađivali s anonimnim izvorima dobro upoznatima s događajima, ali koliko ima stvarne istine, ostat će tajna.

Terry Leather (Statham) sitni je londonski kriminalac koji je pokrenuo legitiman posao s oldtimerima i pokušava prestati sa zločinom. No, za to mu je bio potreban i početni kapital, a zelenaš već traži svoje novce i prijeti nasiljem. Tako se u pravom trenutku pojavljuje ljepotica iz njegove mladosti, Martine, koja njemu i njegovim suradnicima nudi posao pljačke banke, točnije privatnih tajnih sefova u Lloyds banci. Martine je navodno od ljubavnika doznala da tjedan dana alarmi neće raditi, te Terry i njegovi prijatelji kreću u kopanje tunela. Ono što lopovi ne znaju jest da je Martine unajmila britanska tajna služba koja se želi dokopati fotografija koje kompromitiraju članicu kraljevske obitelji, a nalaze se u jednom od sefova.

No to je samo djelić cijele priče koja uključuje i policijsku korupciju, prostituciju, špijunažu, ucjenu. Ovdje se sve to uspjelo spojiti u vrlo vjerodostojnu priču koja zaista ima prizvuk autentičnosti. A to je nije mala stvar. Štoviše, Donaldson uz odlično, sigurno i pregledno građenje priče koja se odvija u nekoliko rukavaca uspijeva i protagoniste prikazati vrlo životno i slojevito. Odličan i uzbudljiv krimić. 

Ulovi Smarta 

Get Smart, SAD, 2008.
Režija: Peter Segal
Scenarij: Tom J. Astle, Matt Amber
Uloge: Steve Carrell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson, Alan Arkin, Terence Stamp, James Caan

U današnjoj čestoj ponudi blesastih parodija kojima manjka i prave inspiracije i humora pravo je osvježenje naići na pametnu parodiju. Istina, ‘Ulovi Smarta’ imao je dobre predispozicije kao adaptacija popularne istoimene serije koju su osmislili Mel Brooks i Buck Henry. Ali i mnogo drugih je imalo takvu početnu prednost, pa ju je uspjelo upropastiti.

Maxwell Smart je agent CONTROL-a američke tajne službe poput CIA-e koja pokušava spasiti svijet od ruskog KAOS-a. Zadužen za tumačenje razgovora suparničkih agenata, Smart je pretjerano samopouzdan i ambiciozan dok sanja o tome da postane agent na terenu. Želja mu se obistini kada dotadašnji identiteti njihovih tajnih agenata budu kompromitirani, pa Smart s prekrasnom agenticom 99 odlazi u Rusiju kako bi spriječio napad nuklearnim oružjem na SAD.

Steve Carrell je vrhunski izbor za Smarta sa svojim cool izgledom i ingenioznim dijalozima koji često kao da su izašli iz Saturday Night Livea. Donekle šepa kemija između njega i Hathaway, ali zato odlično funkcioniraju kao špijunski partneri. A dodatna preporuka filmu je pojavljivanje glumačkih veličina poput Terencea Stampa, Alana Arkina i Jamesa Caana. Uz to, produkcijske vrijednosti, specijalni efekti i kaskaderski poduhvati su u razini samog Jamesa Bonda. Duhovito i zabavno.

Pizzerija kamikaze (DVD) 

Wristcutters: A Love Story, SAD, 2006.
Režija i scenarij: Goran Dukić
Uloge: Patrick Fugit, Shannyn
Sossamon, Shea Whigham, Tom Waits

Nakon prilično nezamjetnog i nezasluženo kratkog života u kinima, ‘PIzzerija Kamikaze’, američki film našeg Gorana Dukića (‘Mirta uči statistiku’) stigao je na DVD dvije godine nakon uspješnog prikazivanja na Sundanceu. Premda tamo nije osvojio nagradu bio je među zapaženijim filmovima, ali se ipak namučio oko osiguravanja američke distribucije, kao i tvrtke koja će za prodaju prava u svijetu. I to je dodatni razlog za kašnjenje na ‘domaćem’ terenu. Šteta, jer da je prikazan nakon Sundancea ili Motovuna na kojem je dobio nagradu publike i nagradu odAdoA rezultat bio vjerojatno bio znatno bolji. A Dukićev je film to zaslužio.

Adaptacija kratke priče Etgara Kereta ‘Kneller’s Happy Campers’, govori o Zii koji si, nakon što ga je ostavila djevojka Desire, prereže žile. Na svoje iznenađenje nakon tog čina nađe se u zagrobnom svijetu koji naseljavaju samoubojice, a koji je nalik našem samo, logično, depresivniji. Zia se sprijateljuje sa sumanutim ruskim rokerom (čija je cijela obitelj završila u tom svijetu), a kada dozna da se i Desire ubila, zajedno kreću u potragu za njom. ‘Pizzerija Kamikaze’ zapravo je ljubavni road movie smješten u sasvim otkačeno ozračje. Dukić je s praktično nikakvim budžetom (tek milijun dolara) snimio kompetentno ostvarenje odlično dočaravši turobni svijet samoubojica. Pritom sam film nije nimalo mračan, već naprotiv navija za život, a sve je začinjeno vrlo dobrim offbeat humorom.

Piše: Piše: Sanjin Petrović
28.08.2008. 23:03:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh