« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
NE RASTE NA DRVETU

Što djeca od 6 do 10 godina trebaju znati o novcu

Donosimo nekoliko činjenica koje bi djeca u dobi od 6 do 10 godina trebala znati o novcu, te načine na koje biste ih o njima mogli podučiti

Što klinci moraju znati o novcu
Što klinci moraju znati o novcu (Arhiva)
Više o

djeca

,

novac

Kreću u školu i po prvi puta dobivaju džeparac, ali koliko djeca u toj dobi zapravo razumiju novac i njegovo značenje?

Donosimo nekoliko činjenica koje bi djeca u dobi od 6 do 10 godina trebala znati o novcu, te načine na koje biste ih o njima mogli podučiti:

1. Moraš znati odlučiti na što ćeš potrošiti novac. 

Uključite djecu u planiranje sitnih troškova, na primjer, kod kupnje namirnica. Obasnite im zašto ćete kupiti određenu namirnicu, a ne onu drugu. Nakon toga, uručite im određenu svotu novaca i dajte im priliku da odaberu koju vrstu voća će odabrati kako bi imala prilike primijeniti naučeno.

Kada kupujete s djecom, glasno si postavljajte pitanja poput: "Trebam li ovu namirnicu? Mogu li je negdje kupiti jeftinije? 

2. Dobro je usporediti cijene prije nego što nešto kupiš.

Uđite s djetetom u nekoliko trgovina s igračkama i usporedite s njime cijene za istu stvar. Ako koristite kupone iz novina, objasnite mu kako i njih može iskorititi kod kupnje.

3. Opasno je dijeliti informacije na internetu.

Pobrinite se da znate koje internetske stranice dijete koristi i blikirajte sve one opasne. Naučite dijete da nikada ne daje osobne podatke osobama koje ga na internetu za to pitaju. 

Zabranite im da ikada išta naručuju ili kupuju na internetu bez vašeg znanja.

4. Štedjeti je korisno.

Ne moraju uvijek potrošiti sav novac koji dobiju. Kupite djetetu kasicu-prasicu i dogovorite s njime koliko dugo će ona ostati zaključana i u koje svrhe će se koristiti ušteđeni novac.

Ako namjeravate štedjeti neke veće iznose, kod otvaranja štednog računa povedite dijete sa sobom i objasnite mu dobre strane takve vrste štednje.  

Piše: Andrea Holi
02.08.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh