« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Što čitati ovaj tjedan?

Fotografija vijesti
Više o

što čitati

,

Dražen Vrdoljak

,

Slavoj Žižek

,

Edward de Bono

,

Adrian Predrag Kezele

,

Lynne McTaggart

,

Pavao Pavličić

,

Robert Schwartz

Moderna vremena Info za Metro Express preporučuju tjedno štivo

Edward de Bono: ‘De Bonov tečaj razmišljanja’

Kako pojačati procese razmišljanja razvijajući percepciju, kako najbolje iskoristiti umijeće razmišljanja i na koji način se razmišljanje razlikuje od inteligencije, te kako donositi odluke, suočiti se s emocijama i vrijednostima fokusirajući se istovremeno na budućnost?

U ovoj praktičnoj knjizi de Bono izlaže jednostavne alate pomoću kojih možemo optimalizirati svoje razmišljanje, donošenje odluka i rješavanje problema. Većina pogrešaka u razmišljanju jesu pogreške u percepciji, a upravo u tu svrhu su razvijeni alati za razmišljanje...

prevela Branka Lucarić
Veble commerce
153 str., 129,00

Dražen Vrdoljak: ‘Moje brazde: bilješke o hrvatskoj zabavnoj, pop i jazz glazbi’

U mozaično strukturiranu knjigu Vrdoljak je sakupio svoje prikaze lika i djela Ive Robića, Boška Petrovića, Zdenka Runjića, Olivera Dragojevića i ostalih manje ili više važnih junaka ove knjige koja je dosada najtemeljitiji pisani doprinos povijesti hrvatske diskografije.

Autorov veliki istraživački napor rezultirao je brojnim novim vrijednim dokumentarističkim saznanjima, koristeći u istoj mjeri prednost neposrednosti sudioništva kao i nužan odmak pedantnog i upućenog recenzenta.

V.B.Z.
232 str., 125,00

Slavoj Žižek: ‘O nasilju: Šest pogleda sa strane’

Nasilje je posvuda oko nas, a ipak ga nismo u stanju objasniti ili se pomiriti s njim. Provokativna teza slovenskoga filozofa Slavoja Žižeka u njegovoj najnovijoj knjizi glasi da je nasilje koje jasno vidimo (ono koje čini prepoznatljiv počinitelj) zapravo proizvod skrivenog nasilja, onog koje tvori naš politički i ekonomski sustav.

Vidljivo terorističko ili zločinačko nasilje često puta se čini kao narušavanje ‘normalnog’, mirnog stanja stvari. Ono što Žižek naziva ‘skrivenim’ nasiljem zapravo stoji u pozadini našeg normalnog stanja.

preveo Tonči Valentić
Naklada Ljevak
221 str., 129,00

Adrian Predrag Kezele: ‘Tajna i Oblak’

Ovo je druga priča iz tematske cjeline započete knjigom ‘Dupinov san’. Iako potpuno zasebna, ona se oslanja na zamisli iznesene u prethodnoj knjizi (dupini kao svjesna i inteligentna stvorenja, posebno ‘šamansko’ stanje svijesti tzv. vrijeme snova dostupno i ljudima te zajednička budućnost i briga za plavo-zeleni planet koji dijelimo).

Knjiga odvodi u nezamisliv svijet ljubavi između dupina i ljudi, svijet omeđen samo granicama mašte. Kezele je napisao priču o ljubavi između jedne žene i jednog dupina.

Dvostruka duga
192 str., 140,00

Lynne McTaggart: ‘Eksperiment namjere: Promijenite svoj život i svijet oko sebe pomoću vlastitih misli’

Autorica bestselera ‘Polje’, Lynne McTaggart, nagrađivana novinarka na polju znanosti i istaknuta članica zajednice za izučavanje ljudske svijesti, napisala je «Eksperiment namjere» kao nadogradnju otkrićima svoje prve knjige ‘Polje’ u kojoj su zabilježena otkrića koja ukazuju na postojanje kvantnog polja energije. 

Knjiga je povezana s pratećim web sajtom, koji omogućuje da i čitatelji sudjeluju u autoričinom inovativnom pokusu.

prevela Sanda Peharda
TELEdisk
395 str., 120,00

Pavao Pavličić: ‘Literarna sekcija’

Grad Varoš, fikcionalno mjesto zbivanja u nekoliko Pavličićevih romana ovaj put doživjet će devetodnevnu opsadu. Tih devet dana opisat će u svojim literarnim radovima devetero polaznika gradske literarne sekcije: jedna profesorica hrvatskoga, željezničar, inženjer arhitekture, medicinska sestra, urar, knjižničarka, novinarka, grafičar i student.

Svatko od njih zna jedan dio priče o misterioznom rušenju zgrade gimnazije, a tek svih devet priča otkrivaju tajnu. Roman vješto isprepletenih sudbina, vremena, društvenih uređenja i ljubavi.

Mozaik knjiga
330 str., 99,00

Slavoj Žižek: ‘Pervertitov vodič kroz film’

Još u mladosti, Žižek je umjesto čitanja poezije i praćenja suvremene slovenske umjetnosti, radije pratio holivudske filmove.

Ova se knjiga izdvaja od Žižekovih »filmskih« knjiga jer nije posvećena samo jednom redatelju, kao i time što mnogi tekstovi dosad nisu bili dio nekih od Žižekovih knjiga, te su bili raspršeni po različitim časopisima, ili gotovo nedostupni, ili čak dosad neobjavljeni (kako potvrđuje indeks filmova, u ovoj je publikaciji spomenuto čak više od 100 filmova). Žižek film ne svodi na nekakav znanstveni predmet.

Izdanja Antibarbarus : HDP
202 str., 140,00

Robert Schwartz: ‘Hrabre duše: Planiramo li svoje životne izazove prije rođenja?’

Je li moguće da smo sami izabrali svoje životne okolnosti, odnose i događaje? Déja` vu osjećaj često se točno pripisuje događaju iz prošlog života, ali su mnoga déja` vu iskustva sjećanja na planiranje prije rođenja.

Autor je uvjeren da su planovi koje stvaramo prije rođenja dalekosežni i podrobni, da obuhvaćaju životne izazove, ali i mnogo više od njih. Odabiremo svoje roditelje (i oni odabiru nas), vrijeme i mjesto inkarniranja, škole koje ćemo pohađati, kuće u kojima ćemo živjeti, ljude koje ćemo upoznati...

prevela Aleksandra Barlović
Planetopija
319 str., 129,00

Grupa autora: ‘501 mjesto koje morate posjetiti’

Bogato ilustriran priručnik koji bi trebao poslužiti kao izvor inspiracije za putnike u potrazi za sljedećom avanturom ili opuštajućim odmorom i preporučuje se svakome tko želi posjetiti nova mjesta i kulture.

Dio nezaobilaznih turističkih odredišta predstavljaju nevjerojatna čuda prirode, no ipak je većinu stvorio čovjek, a riječ je o gradovima i gradićima, katedralama, dvorcima, muzejima, vrtovima i tržnicama. Uz opis svakog od ovih svjetskih odredišta nalazi se niz praktičnih informacije o tome kada, kako i zašto otputovati.

prevela Andrea Pongrac
Profil International
544 str., 299,00

Itana Popić, Eliana Pleše i Boris Kauzlarić: ‘Tradicionalna kuhinja 2’

I ova svojevrsna knjiga-nastavak donosi brojne nove recepte jer je bogatstvo i raznolikost hrvatske kuhinje neizrecivo velika. U prvome svesku ‘Tradicionalne kuhinje’ nisu bila obuhvaćena sva tradicionalna jela, a osim toga, mnoga su tradicionalna jela osuvremenjena zbog veće dostupnosti raznolikijih namirnica.

Na našim jelovnicima našle se i namirnice koje su nekada bile egzotične ili su se teško mogle nabaviti, a u knjizi ćete pronaći i jela koja nisu izvorno hrvatska, ali su se  ustalila u ovim krajevima.

Naklada Uliks
459 str., 390,00 

27.05.2008. 22:32:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh