« Život
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
OPREZNO

Što će vam sve napraviti alkohol

Alkoholna pića omiljena su u našim krajevima, štoviše, tradicija njihove proizvodnje u kućnoj radinosti je široko raširena, no kako zapravo alkohol utječe na tijelo

Ne, ovo nije pretjerano pametno
Ne, ovo nije pretjerano pametno (Arhiva)
Više o

alkohol

,

utjecaj alkohola

,

sigurno pijenje

Alkohol je jedna od omiljenih zabava u cijelom svijetu, stalno se pronalaze novi razlozi za zdravicu i konzumaciju raznih pića, no kako će se to zapravo odraziti na naše zdravlje? Stručnjaci tvrde da treba piti sigurno, a ako vas zanima kako, evo što to zapravo znači.

Postoje dvije definicije sigurnog pijenja. Prema ''Američkim prehrambenim smjernicama" umjereno ispijanje alkohola je u redu. Umjereno znači da žene smiju popiti jedno piće dnevno, a muškarci do 2 pića. Nacionalni institut za zlouporabu alkohola ima drugačija ograničenja sigurnog ispijanja alkohola, a one ne prelaze tri pića dnevno i sedam tjedno za žene i četiri pića dnevno i 14 tjedno za muškarce.

Nema dokaza da postoje razlike između ljudi koji piju umjereno i onih koji ne piju uopće, tvrde znanstvenici naglašavajući da u slučaju da se pridržavamo propisanih normi rizik od bolesti povezanih s alkoholom ostat će minimalan.

Koncept brzog pijenja najčešće se povezuje sa studentima koji se žele što brže napiti. No istraživanja pokazuju da studenti takve navike ispijanja alkohola zadržavaju i nakon studija. Neki od rizika ovakvog ispijanja alkohola dobro su poznati. Povećavaju se rizici od seksualnih napada, nasilja i samoozljeđivanja, no fizički učinci mnogo su manje poznati.

Postoje dokazi koji sugeriraju da redovito naglo opijanje može oštetiti frontalni korteks i područja mozga povezana s izvršnim funkcijama i donošenjem odluka.

Alkohol usporava rad neurotransmitera u mozgu odgovornih za raspoloženje i tjelesne reakcije.

''Apstinencija od alkohola u trajanju od nekoliko mjeseci može omogućiti mozgu da se regenerira'', kazao je Koob.

Dugotrajno pijenje može ošteti srčane mišiće, jetru, gušteraču i imunološki sustav.

Opijanje može spriječiti bijele krvne stanice u napadu na bakterije u vašem tijelu, a pretjerivanje s alkoholom može povećati rizik od raka, posebice onog usne šupljine i dojki. Redovito opijanje povećava mogućnost da postanete ovisni o alkoholu

02.07.2015. 13:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh