« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
KREĆE SHOW

Što će biti nakon ostavke?

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li u Saboru doći do nekih promijena mišljenja i lojalnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

Vlada

,

Ivo Sanader

,

Sabor

,

Stjepan Mesić

,

ostavka premijera

,

stranačka koalicija

,

izvanredni izbori

Podnošenjem ostavke premijera Ive Sanadera smatra se da su ostavku podnijeli i svi članovi Vlade kojoj je bio na čelu od početka 2008. godine, a koju je činila koalicija HDZ-HSS-HSLS i predstavnici nacionalnih manjina. O svojoj ostavci Sanader je izvijestio predsjednika države Stjepana Mesića koji u roku od 30 dana od Sabora mora dobiti prijedlog za novog mandatara.

Prema Zakonu o Vladi, podnošenjem ostavke premijera smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade. Premijer ostavku podnosi Hrvatskom saboru, a ako ju Sabor prihvati raspustit će Vladu. Na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija predsjednik Republike potom bi trebao, prema Ustavu, povjeriti mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Sabora o tome bi obavijestio predsjednika države koji bi odmah morao donijeti odluku o raspuštanju Sabora i raspisati izvanredne parlamentarne izbore.

Izvor: Hina

01.07.2009. 15:18:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh