« Glazba
objavljeno prije 5 mjeseci i 15 dana
NAJAVE

Stižu Batushka i Kanonenfieber

Black metal spektakl u Močvari: stižu originalna Batushka i Kanonenfieber uz Uburen

Black metal noć u Močvari
Black metal noć u Močvari (Arhiva)
Više o

klub Močvara

,

Batushka

,

Kanonenfieber

Legendarni poljski blackeri Batushka (Батюшка), predvođeni osnivačem Krzysztofom "Derph" Drabikowskim po prvi put stižu omađijati Močvaru, a datum ove iznimne svečanosti je 22. studeni (srijeda).

Njima će se na pozornici pridružiti sve popularniji njemački Kanonenfieber i norveški Uburen. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 29 eura mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i na njihovom webu, a ako ih ostane na ulazu će koštati 32 eura. Interes za koncert je velik i koncert bi mogao biti rasprodan.

Batushka je bend nastao 2015. u Białystoku. Pjesme im se bave pravoslavljem, a tekstovi su im na staroslavenskom jeziku. Ime benda dolazi od riječi za "oca", odnosno bilo kojeg pravoslavnog svećenika, jeromonaha. Samu ideju o osnivanju benda multiinstrumentalist Drabikowski je dobio dok je čitao komentare na youtubeu ispod videa s pravoslavnom glazbom i kako su "svete pjesme više metal od bilo kojeg sotonističkog black metala". Bend je u početku odlučio biti anoniman i zakrabuljen maskama, na neki način lišen identiteta kako bi se slušatelji više usredotočili na samu glazbu. Bend je izbacio prvi singl "Yekteníya VII", a zatim i album prvijenac Литоургиіа ("Litourgiya") ("Lithurgy") u prosincu 2015. Album je postao veliki hit na metal sceni i osigurao bendu veliku popularnost te nastupe na brojnim festivalima, a njihovi nastupi u Rusiji i Bjelorusji bili su otkazani zbog protesta. Batushka se uskoro dijeli u dva benda: jednu koju predvodi Drabikowski, drugu predvodi Bartłomiej "Bart" Krysiuk. Drabikowski je 2019. s bendom još izdao album Панихида ("Panihida") (Rekvijem) s osam pjesama koji je pokupio sjajne kritike, ali i bio jako dobro primljen kod metalionskog življa.

Kanonenfieber je projekt njemačkog multiinstrumentalista koji se, doslovno, krije iza imena Noise. Priča je započela 2020. godine u Bambergu, a u vrlo kratkom roku privukla je velik broj crnometalnog fanovlja. Noise je iz svog kućnog studija izbacio jedan album i jedan EP , a kaže kako je zakrabuljen budući da glazba treba govoriti sama za sebe, kao i da je valja slušati bez predrasuda. Također ističe kako su svi njegovi tekstovi povijesno točni i provjerljivi.

Uburen je tročlani black metal bend iz Norveške koji je nastao 2010. pod imenom Skyggegjemsel. Njihovo ime na staronordijskom bi, u ponešto slobodnijoj interpretaciji, značilo "odbačeni od majke". Dosad su izdali četiri albuma, a najaktualniji od njih "Usurp the Throne" svjetlo dana ugledao je u siječnju ove godine te će ga momci promovirati u Močvari.

Sve u svemu, sprema se veliki black metal spektakl u Močvari. Dan kasnije (23.11.) ovi bendovi će nastupiti u beogradskom Dorćol Platzu, također u organizaciji Hangtime Agencyja.

14.11.2023. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh