« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
COOL

Stiže nam Nova, prijestupna godina

Stoljećima je pokušaj sinkronizacije kalendara s duljinom prirodne godine bio uzrokom zbrke, sve dok koncept prijelazne godine nije pružio način kako nadoknaditi vrijeme

Zašto uopće postoji prijestupna godina?
Zašto uopće postoji prijestupna godina? (Arhiva)
Više o

prijestupna godina

,

Nova godina

,

2020.

Prijestupna godina poznata i kao interkalarna godina ili bissekstilna godina je koja kalendarski sadrži dodatan dan koji se dodaje da bi se sinkronizirala s astronomskom ili sezonskom godinom - upravo Nova 2020. godina.

Zbog toga, prema gregorijanskom kalendaru svaka prijestupna godina ima 366 umjesto uobičajenih 365 dana, tako da se veljača produljuje na 29 dana. Upravo takva će biti i veljača u 2020 godini, nakon prethodne 2016.

Stoljećima je pokušaj sinkronizacije kalendara s duljinom prirodne godine bio uzrokom zbrke, sve dok koncept prijelazne godine nije pružio način kako nadoknaditi vrijem.

"Sve se svodi na činjenicu da broj okretaja Zemlje oko vlastite osi, odnosno dana, nije jednak ili na bilo koji način povezan s time koliko dugo treba Zemlja da obiđe Sunce", kaže John Lowe, voditelj Odjela za vrijeme i frekvencije Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST).

Sunčana ili tropska godina je duga otprilike 365 dana 5 sati 48 minuta i 46 sekundi, a nijedan kalendar koji se sastoji od čitavih dana ne može se podudarati s tim brojem, a naizgled ignoriranje naizgled malog komadića vremena kreira puno veći problem nego što možemo zamisliti.

Dokazi za to nalaze se u povijesti - od divljih pomicanja datuma do pratećeg društvenog, poljoprivrednog i vjerskog kaosa. Zbog toga je većina suvremenog svijeta usvojila gregorijanski kalendar i njegov sustav prijestupne godine kako bi dani i mjeseci pratili godišnja doba.

31.12.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh