« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NOVO DOBA EKRANA

Stiže nam digitalna TV

Na adrese svih koji plaćaju TV-pretplatu stižu kuponi od 75 kuna za koliko se umanjuje iznos pri kupnji digitalnog prijamnika

Više o

HRT

,

digitalna televizija

,

HDTV

,

vaučeri za digitalnu TV

Pred nama je doba digitalne televizije. Država je izradila strategiju i uključila se u proces zamjene stare tehnologije - novom. Pobrinula se i da digitalna televizija, koja bi prema planu u Hrvatskoj bila potpuno uvedena 2011. godine, postane troškovno dostupna svima.

Zato na adrese svih fizičkih osoba koje plaćaju TV-pretplatu stižu kuponi u iznosu od 75 kuna. Pri kupnji digitalnog prijamnika, uz predavanje kupona i predočenje osobne iskaznice, njegova se cijena umanjuje za taj iznos.

Pretplatnici u Zagrebu prve su kupone na kućne adrese počeli dobivati u kolovozu, a posljednji bi trebali stići do kraja ovog mjeseca. Ako dotad ne dobijete svoj popust, a redoviti ste pretplatnik, kontaktirajte HRT na tel. 634-2634.

Što donosi prelazak iz analogne u digitalnu eru? Nama gledateljima to znači bolju kvalitetu slike i zvuka, više programa i korištenje u budućnosti nekih novih usluga poput interneta, e-uprave ili e-trgovine. Ukratko, dobiva se televizija visoke kakvoće skraćeno nazvana HDTV.

Važna je napomena da se uređaj za prijam digitalnog TV-signala može kupiti na bilo kojem prodajnom mjestu koje želi prihvatiti kupon jer je Hrvatska pošta mnoge kupce dovela u zabludu. Zajedno s kuponima koje dostavlja upakirala je i reklamu za samo dva tipa uređaja koji se mogu nabaviti uz doplatu od 100 ili 150 kuna. Pretplatnici su tako mislili da mogu samo jedan od njih odabrati, a to nije točno.

Inače, preporuka je Europske komisije da se na digitalnu televiziju prijeđe do početka 2012. godine. Do danas je taj prelazak potpuno završilo sedam zemalja - Luksemburg, Švedska, Njemačka, Finska, Nizozemska, Švicarska i Andora.

Kako se spaja digitalni prijamnikPažljivo pročitajte upute koje ste dobili uz digitalni prijamnik. Spajanje se najčešće obavlja putem scart-kabela. Antena se umjesto u televizor priključuje na digitalni prijamnik.

Kako se u zgradi prima signalPotrebno je angažirati servisera da bi se napravile odgovarajuće preinake i omogućila distribucija određenog digitalnog kanala u kabelski razvod zgrade do priključnih mjesta u stanovima. Nakon toga može se u stanu digitalni prijamnik spojiti između utičnice zajedničkog antenskog sustava i televizora.

Kakva nam je antena potrebnaZa prijam digitalnog signala potrebna je obična UHF-prijamna antena, koja u pravilu treba biti vanjska (krovna), postavljena na mjesto odakle se vidi odašiljač i usmjerena prema njemu. U mjestima koja su bliže odašiljaču i u području jačeg signala prijam se može ostvariti i sobnom antenom.

Piše: Dajana Kos Bučar/Zagreb.hr
21.10.2009. 22:42:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    petar
    03.11.2009. 07:55
    Postoji li mogućnost da se digitalni signal u zgradi kod zajedničkih instalacija dovede do priključnog mjesta,a da ne koristimo digitalni prijemnik.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh