« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
LOV NA STOLICU HNS-A

Štimac ili Marković? Znat ćemo u petak

Štimac je najavio mnoge promjene, dok je aktualni predsjednik u svom programu najviše pozornosti dao reprezentaciji, mladima i klađenju

Igor Štimac
Igor Štimac (Nikša Stipaničev, Drago Sopta/CROPIX)
Više o

nogomet

,

HNS

,

Igor Štimac

,

Vlatko Marković

U petak će se u zagrebačkom hotelu Westin s početkom u 13 sati održati Izborna skupština Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na kojoj ćemo doznati ime novog predsjednika krovne nogometne organizacije u našoj zemlji. Kandidata su samo dva. Vlatko Marković koji se bori za četvrti mandat na čelu HNS-a, te bivši hrvatski reprezentativac i član 'brončane' generacije 'vatrenih' Igor Štimac. Skupštinu HNS-a čini 49 članova, a za pobjedu je potrebno natpolovična većina, što je 25 glasova. Skupština je sastavljena od 22 konstutivna elementa, svaki s minimalno dva glasa. Županijski savezi koji ima više od 100 klubova ima pravo na tri glasa, dok Osječko-baranjski savez ima više od 150 klubova, pa prema tome i četiri glasa.

Nažalost, predsjednička kampanja bila je iznimno prljava i stresna. Bila je to borba bez skrupula za svaki glas. Komisija za žalbe imala je pune ruke posla, a na koncu je odbila sve prigovore iz tabora Igora Štimca. Prvo su se žalili na odluku Izborne komisije NS Dubrovačko-neretvanske županije kojom je kandidatura Pere Vićana za člana Izvršnog odbora proglašena valjanom, a potom i na broj zastupnika koji ima pravo Zagrebački nogometni savez. Dosta spora bilo je i oko Brodsko-posavske županije, radi li u njoj više od 100 klubova, dakle imali pravo na dva ili tri glasa. Na koncu će imati pravo na tri glasa. Na samoj sjednici će Verifikacijska komisija odlučiti i o predstavnicima Udruge prvoligaša. Koliko je cijela kampanja bila stresna svjedoči i podatak da je predsjedniku Izborne komisije 77-godišnjem Stanku Hautzu pozlilo. Nakon svih optužaba i pritisaka kojima je bio izložen ovaj bivši sudac Vrhovnog suda morao je potražiti pomoć u bolnici tako da neće nazočiti sutrašnjoj sjednici Skupštine.

Vlatko Marković

Prema svim najavama na samoj Skupštini moglo bi biti 'vatreno'. Moguće su i opstrukcije, pa čak i prekid zbog narušavanja reda i poslovnika, ili pak prekid zbog nedolaska kvoruma koji iznosi 25 zastupnika. Postoji i mogućnost osporavanja verifikacijske komisije ili pak zbog osporavanja mandata zastupnicima koji su predmet spora. U svojim predizbornim aktivnostima oba kandidata za obećavala 'brda i doline'. Aktualni predsjednik HNS-a u svom programu naveo je nekoliko strateških točaka kojima će posvetiti posebnu pozornost, a to su: nogometne reprezentacije, sustav natjecanja, pravilnik o licenciranju, reprezentativni kamp, te briga o mladima i borba protiv rasizma i nedopuštenog klađenja.

Štimac je najavio mnoge promjene, a kao uzor HNL-u naveo je nizozemsku ligu. Namjerava potaknuti pretvorbu svih klubova, uvođenje stvarne, a ne formalne demokracije u HNS-u, trodiobu vlasti, odnosno nemiješanje u sudački i arbitražni dio organizacije te ponajprije stabilizaciju sustava natjecanja. Namjerava osmisliti najmanje četverogodišnji ciklus sa sustavom natjecanja Lige 16 te sufinancirati sve klubove s najmanje milijun kuna po klubu. Drugoligašima bi se pomoglo oko izgradnje infrastrukture, a HNS bi u svim ligama preuzeo plaćanje svih davanja i taksi.

Dosadašnji predsjednici Hrvatskog nogometnog saveza

Mladen Vedriš (rujan 1990 - srpanj 1994)

Damir Matovinović (srpanj 1994 - ožujak 1995)

Đuro Brodarac (ožujak 1995 - lipanj 1995)

Nadan Vidošević (lipanj 1995 - kolovou 1996)

Josip Šoić (kolovoz 1996 - lipanj 1997)

Branko Mikša (lipanj 1997 - listopad 1998)

Vlatko Marković (prosinca 1998 - )

(hina/metro-portal)

16.12.2010. 12:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh