« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
379 NESTALIHg

Stigla pomoć u Indoneziju, za mnoge prekasno

Na indonezijske otoke pogođene snažnim tsunamijem, koji je, po sadašnjim podacima, usmrtio 311 osoba i sravnio sa zemljom čitava ribarska sela, počela je pristizati pomoć

Stanovništvo se evakuira
Stanovništvo se evakuira (Getty Images)
Više o

tsunami

,

Indonezija

,

pomoć

Više od dva dana nakon katastrofe, spasioci i pomoć počeli su pristizati u najugroženije zone arhipelaga Mentawai, izoliranog otočja u Indijskom oceanu, u vodama ispred Sumatre. Nada u pronalazak preživjelih među 379 osoba koje se smatra nestalima sve je manja, rekle su vlasti.

Brod s hranom, vodom i lijekovima iskrcao se u četvrtak ujutro u Sikakapu, na otoku Sj. Pagai, gdje su spasioci imali problema zbog loših cesta i komunikacija. U luci je pružena njega stotinama stanovnika uglavnom zbog ozljeda izazvanih prolazom dvaju valova zaredom koji su prodrli do 600 metara unutar kopna.

Sofisticirani i skupi sustav uzbune postavljen je duž obale Sumatre nakon strašnog tsunamija u prosincu 2004. koji je usmrtio više od 220.000 osoba u nekoliko azijskih zemalja. Više od 1000 km od Mentawaija, stanovništvo je odalo posljednju počast žrtvama erupcije vulkana Merapi, još jedne prirodne katastrofe koja je pogodila Indoneziju ovog tjedna. (hina/metro-portal)

28.10.2010. 11:35:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh