« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
MILLENIUM TRILOGIJA

Stieg Larsson nije napisao četvrti roman

Spekulacije o mogućem nastavku Millenium trilogije prekinula Larssonova družica Eva Gabrielsson

Millenium trilogija neće dobiti nastavak
Millenium trilogija neće dobiti nastavak (Wikipedia)
Više o

Stieg Larsson

,

trilogija Millenium

Tvrdnje da je švedski pisac Stieg Larsson prije svoje smrti napisao četvrti roman kao nastavak poznate Milenijum trilogije daleko su od istine, tvrdi njegova doživotna partnerica Eva Gabrielsson, a prenosi Hina. 

Gabrielsson, koja je s Larssonom provela posljednjih 30 godina njegova života, kazala je u razgovoru za BBC Radio kako "nema puno istine" u spekulacijama da je na svojem prijenosnom računalu ostavio još jedan, četvrti i nedovršeni roman.

Prema njezinim riječima, iako je istina da je nešto napisao, materijala nema dovoljno da bi se od njega mogao oblikovati novi roman.

"Postoji početak četvrtog romana. Prema mojim procjenama, riječ je o nekih 200-tinjak stranica, koliko sam mogla vidjeti krajem kolovoza tijekom našeg posljednjeg odmora i s obzirom na to koliko sam bila upoznata s njegovim radnim obvezama tijekom posljednja dva mjeseca njegova života", kazala je. "Pisao je spontano. Mogao je napisati niz scena koje bi tek kasnije međusobno povezao. To se ne može nazivati romanom".

Larsson je 2004. preminuo od srčanog udara u dobi od 50 godina, ne doživjevši objavu svojih romana. Iako je bila njegova životna družica, kako nisu bili vjenčani te budući da nije bilo oporuke, Gabrielsson prema švedskom zakonu nije imala pravo na dio njegove ostavštine bez obzira što je, kako tvrdi, aktivno sudjelovala u pisanju romana te su brojne ideje i misli u njima zapravo njezine.

Larssonovi nasljednici su otac i brat, s kojima Gabrielsson od tada vodi pravnu bitku. Odbila je 2 milijuna funta i mjesto u upravnom odboru tvrtke koja sada upravlja Larssonovim djelima koji su joj ponuđeni 2009.

Romani "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kula od karata" čine Trilogiju Milenijum i Larssonu su 2008. posthumno donijeli titulu drugog najprodavanijeg autora svijeta. Do danas su prodani u više od 27 milijuna primjeraka u 40 zemalja.

03.08.2011. 13:50:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh