« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
APEL STRUČNJAKA

Šteta na oceanima do kraja stoljeća iznosit će 2000 milijardi dolara

Ako se porast prosječne temperature mora uspije ograničiti na 2,2 stupnja tada bi moglo biti izbjegnuto 1400 milijardi predviđene štete do kraja stoljeća

Fotografija vijesti
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

oceani

Ukoliko industrijske zemlje svijeta hitno ne smanje emisiju stakleničkih plinova, šteta koju će čovjek izazvati oceanima do kraja stoljeća mogla bi iznositi 2000 milijardi dolara, upozoravaju stručnjaci, prenosi Hina.

Istraživanje pod naslovom "Valuing the Ocean" upozorava da bi u slučaju da se zagrijavanje ne zaustavi prosječna temperatura oceana narasti za 4 stupnja Celzijusa do kraja stoljeća. To će izazvati porast kiselosti, porast razine mora, onečišćenje, migracije pojedinih vrsta i intenzivnije tropske oluje.

Ako se porast prosječne temperature mora uspije ograničiti na 2,2 stupnja tada bi moglo biti izbjegnuto 1400 milijardi predviđene štete do kraja stoljeća.

Morski biolozi, na čelu sa Institutom za pomorstvo u Stockholmu, upozoravaju da u procjenu nisu uključeni gubici nestanka nekih vrsta koje obitavaju u moru ili gubitak tradicionalnog načina života u zajednicama koje žive uz more.

"Izazov našim procjenama predstavljaju područja koja još uvijek ne mogu biti izražena u novčanim iznosima", rekao je jedan od autora istraživanja Frank Ackerman.

Znanstvenici među ostalim mjerama predlažu, da Ujedinjeni narodi imenuju visokog povjerenika za oceane koji bi koordinirao istraživanje i akciju za očuvanje mora.

21.03.2012. 12:25:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    21.03.2012. 12:57
    Nije li simptomatično da štetu procjenjujemo onime što je najodgovornije za njezin nastanak?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh