« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Stephen Hawking u bolnici

Jedan od najvećih umova današnjice vrlo bolestan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Stephen Hawking

,

Hawking bolestan

Sveučilište u Cambridgeu je priopćilo da je profesor Stephen Hawking na ispitivanjima u bolnici Addenbrooke u Cambridgeu, te da se već nekoliko tjedana osjeća vrlo loše. Kolege su već izrazile nadu da će se briljantni znanstvenik vratiti na posao. Prije dva tjedna je zbog vrlo lošeg zdravstvenog stanja otkazao predavanje u Arizoni.

Stephen Hawking već je punih 30 godina profesor matematike na Odjelu za primjenjenu matematiku i teorijsku fiziku Sveučilišta u Cambridgeu, a najavio je umirovljenje na kraju ove godine. Politika sveučilišta je da profesori idu u mirovinu s navršenih 67 godina, koliko je ove godine navršio Hawking, no znanstvenik je najavljivao da se želi nastaviti baviti podučavanjem studenata kao profesor emeritus.

Hawking je zadnjih nekoliko desetljeća možda i najeksponiraniji i najpoznatiji svjetski znanstvenik, čije je proučavanje svemira i pisanje knjiga jezikom običnih ljudi približilo mnoge znanstvene spoznaje širokoj čitalačkoj publici.

Omiljen kao predavač, Hawking nije dozvolio niti da ga uznapredovala bolest koja ga je prikovala za kolica i oduzela mu glas spriječi u popularizaciji znanosti, pa je zbog njega napravljen sintesajzer glasa kojim je upravljao pomoću olovke pričvršćene za čelo. Uz sve to, Hawking je otac troje djece i ima jednog unuka.

20.04.2009. 18:13:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh