« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
MINISTRI G8:

Svijet je vrlo daleko od toga da prepolovi broj gladnih

Agencije UN-a procjenjuju da će broj gladnih u svijetu ove godine prijeći jednu milijardu.

(Getty Images)
Više o

UN

,

glad

,

G8

,

gospodarska kriza

,

globalna prehrambena sigurnost

,

glad u svijetu

Svijet je "vrlo daleko" od postizanja cilja Ujedinjenih naroda da prepolovi broj gladnih ljudi do 2015. godine, rekli su u ponedjeljak ministri poljoprivrede najbogatijih zemalja svijeta.

Priznanje je izneseno u završnoj deklaraciji objavljenoj na kraju trodnevnog sastanka ministara poljoprivrede skupine G8 u talijanskom gradu Cison di Valmarino, prvog takvog sastanka ministara poljoprivrede skupine koja uključuje SAD, Japan, Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Kanadu i Rusiju.

G8 je ocjene utemeljio na procjenama UN-ovih agencija da će broj gladnih u svijetu ove godine prijeći jednu milijardu, kaže se u dokumentu.

Zbog svjetske gospodarske krize koja prijeti siromaštvom milijunima ljudi, velike su se nade polagale u to da će na sastanku biti donesene mjere za jačanje globalne prehrambene sigurnosti.

U završnoj deklaraciji od 13 točaka sudionici su istaknuli da će "poljoprivredna i prehrambena sigurnost biti u središtu međunarodnih planova". Dokument će služiti i kao skup "poruka" za glavni summit čelnika skupine G8 u srpnju.

Nisu, međutim, spomenute nove financijske mjere za preusmjeravanje više sredstava u poljoprivredu niti se u dokumentu navode novčane svote za povećanje opskrbe hranom.

Umjesto toga dokument naglašava važnost "povećanja javnog i privatnog ulaganja u održivu poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša u suradnji s međunarodnim organizacijama". Također poziva na povećanje ulaganja u poljoprivrednu znanost kao i "povećanje razmjene tehnologije, procesa i ideja s drugim zemljama". (hina/metro-portal)

20.04.2009. 20:04:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh