« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana
MA DA?

Starinski način oslobađanja od stresa

Ponavljajuće kretnje "ispleti, namotaj" koje rezultiraju mekim šalom, lijepom vestom ili parom rukavica oslobađaju serotonin u mozgu

Hobiji naših baka...
Hobiji naših baka... (Pexels)
Više o

stres

,

pletenje

Postoje znanstveni dokazi da je pletenje korisno za um i tijelo. Napravili su opsežnu analizu prethodnih studija, ali i proveli anketu o iskustvima 1000 svojih članova.

Ovo izvješće potvrđuje samo ono što se već znalo, pletenje je meditatvni hobi koji umiruje. Ponavljajuće kretnje "ispleti, namotaj" koje rezultiraju mekim šalom, lijepom vestom ili parom rukavica oslobađaju serotonin u mozgu, odvlačeći pozornost od mentalnih i fizičkih bolova. 

Prema istraživanju objavljenom u časopisu The British Journal Occupational Therapy čak 81 posto ispitanika izjavilo je da se osjećaju sretniji nakon pletenja.

Dodatna istraživanja obavljena u Institutu za tijelo i um iz Massachuesettsa i Harvardske bolnice utvrdila su da pletenje snižava otkucaja srca i izaziva stanje opuštenosti. Pletenje također potiče kognitivne sposobnosti. Jedno istraživanje je otkrilo da smanjuje šanse za razvoj blago kognitivnih oštećenja za čak 50 posto.

Anketa "Knit for Peace" pokazuje da su ova istraživanja istinita: 86 posto ispitanika reklo je da im je pletenje pomoglo da se opuste, dok je 30 posto njih tvrdilo da im je pomoglo u smanjenju tjeskobe i krvnog tlaka, ali i protiv depresije.

Jedan dio ispitanika objasnio je da im pletenje pomaže kod ublažavanja simptoma artritisa i kroničnih bolova.

Stoga, ako vas stres proždire - bacite se na hobije naših baka!

03.02.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.02.2019. 11:18
    ili trčanje još bolje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh