« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SVE JE U KRETANJU

Starijim ljudima dobra forma znači slobodu

Nema fizioloških razloga za značajan gubitak mišićne mase, snage i pokretljivosti u starosti, osim što smo skloniji manjem kretanju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

starije osobe

,

kretanje

,

forma

,

kondicija

Suočeni s više od 70 milijuna osoba rođenih poslije Drugog svjetskog rata koje ulaze u dob za mirovinu, američki stručnjaci upozoravaju da za osobe stare 65 ili više godina zadržavanje tjelesne kondicije može značiti razliku između ovisnosti i slobode, piše Hina.

"Sve je u kretanju", kaže Neal Pire, fiziolog i glasnogovornik Američkog koledža sportske medicine. Nema fizioloških razloga za značajan gubitak mišićne mase, snage i pokretljivosti u starosti, osim što smo skloniji manjem kretanju, tvrdi Pire. Međutim, dobra je vijest, kako ističe, što nikad nije prekasno pokrenuti tijelo.

"80 pa čak i 90 godina stare osobe pokazale su da su vježbanjem u stanju steći mišićnu masu i povećati snagu i ravnotežu", kaže Pire. "Najvažnije je početi sa svrsishodnim vježbama i polako napredovati." Ističući da je fokus na funkcionalnosti, ravnoteži i pokretljivosti, Pire preporuča aktivnosti poput joge, Tai Chija ili pilatesa, prilagođene životnoj dobi i podsjeća da znanstvene sudije dokazuju kako fizička aktivnost potiče mentalno zdravlje.

09.05.2011. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh